Evenimentele săptămânii Înapoi

Recitalurile Concursului Internațional 'George Enescu' - ediția 2020-2021

Publicat: miercuri, 16 Iunie 2021 , ora 9.55

Șase recitaluri au fost incluse în ultima etapă a Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2020-2021. A debutat on-line în toamna anului trecut și a continuat în mai 2021 cu semifinala și finala - etape hibrid la care publicul a putut participa atât live cât și on-line.

Aceste etape au fost pigmentate de recitaluri susținute de laureați și membri ai juriilor celor trei secțiuni: violoncel, vioară și pian. Mesajul a fost "Salvează frumusețea în viață" - o provocara lansată muzicienilor și artiștilor de pretutindeni. Pianista bulgară Viktoria Vassilenko a înscris al patrulea recital al concursului desfășurat sub cupola Ateneului Român. Pianista bulgară este câștigătoarea Concursul Internațional "George Enescu" - ediția 2016. Viktoria Vassilenko a studiat în țara natală și peste hotare în Italia și Belgia, obținând un palmares important. În 2020, pianista s-a întors la Sofia, pentru a urma cursurile de doctorat. Victoria Vassilenko a concertat, în postura de solist, în săli precum: Auditorio Nacional de Música din Madrid, Palatul Muzicii din Barcelona, Alte Oper din Frankfurt, Sala Bozar din Bruxelles, Teatro de la Maestranza din Sevilla și la București, la Ateneul Român. Muziciană cu o traiectorie internațională ascendentă, Viktoria Vassilenko are multe participări în Festivaluri, între care: Festivalul de Muzică de Cameră Musica Mundi de la, Festivalul și Academia Internațională Santander din Spania, Mozarteum din Salzburg, Festivalul de Pian de la Ruhr - Germania, Festivalul de Vară de la Varna. Ca solistă, a fost invitata Orchestrei de Cameră din Bruxelles, Orchestrei de Cameră a Valoniei, Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla, Orchestrei Filarmonicii Regale din Liverpool și Filarmonicii George Enescu.

Lucrări de Ceaikovski, Debussy, Ginastera și Musorgski au fost incluse de pianista Viktoria Vassilenko în recitalul din 18 mai 2021 de la Sala Mare a Ateneului Român. Le puteți asculta la Concertele Radio România Muzical, joi 17 iunie, de la ora 19.00.

Jeanine Costache