Cronici Înapoi

Recitalul ansamblului Raro, o nouă reușită a Festivalului 'Vară magică'

Publicat: joi, 30 Iulie 2015 , ora 9.20
Un nou episod al festivalului "Vară magică" s-a derulat miercuri, 29 iulie 2015, la Ateneul Român, sub cupola căruia au putut fi ascultate trei dintre cele mai frumoase opusuri camerale ale istoriei muzicii. Intitulat "Capodopere ale muzicii de cameră", recitalul a fost oferit de către ansamblul Raro, format din patru tineri muzicieni care s-au remarcat atât prin calitatea interpretativă individuală, dar mai ales datorită relaționării aproape perfecte, fapt care a condus la rezultate muzicale deosebite. Pianista Diana Ketler, violonistul Alexander Sitkovetsky, violistul Răzvan Popovici și violoncelistul Julian Arp, împreună formând ansamblul Raro, au fost protagoniștii unei seri care a dovedit că muzica de cameră, interpretată la standarde ridicate, poate să încânte și să captiveze publicul bucureștean care, în ciuda căldurii dar și a generoasei oferte muzicale pe care apropiatul festival "George Enescu" o propune, este prezent în număr deosebit de mare la concertele din deja tradiționalul festival "Vară magică".

Seara a fost deschisă cu sonoritățile Cvartetului cu pian op.16 în Mi bemol major de Ludwig van Beethoven, o lucrare din perioada de tinerețe a compozitorului german, prima parte încheindu-se cu Cvartetul cu pian op.23 în Re major de Antonin Dvorak. Pentru partea a doua, membrii ansamblului Raro au ales Cvartetul cu pian op.25 în sol minor de Johannes Brahms, cu celebrul final "Rondo alla Zingarese" - Rondo în stil țigănesc, interpretat cu energie și exuberanță, dar în același timp cu o sporită grijă pentru elementele de stil și detaliile partiturilor. A fost extrem de plăcut să urmăresc impecabila tehnică a pianistei Diana Ketler, muzicalitatea deosebită a violonistului Alexander Sitkovetsky, cel care adesea reușea să își desprindă privirea din partitură, angajamentul până la epuizare al violistului Răzvan Popovici și sonoritățile delicate eliberate de violoncelul lui Julian Arp.

La final, violistul Răzvan Popovici, vizibil epuizat, ne-a vorbit despre experiența de a cânta alături de colegii săi din ansamblul Raro:
"Este un fel de Rolls Royce. Te poți baza pe ceilalți, știi exact ce fac, știi cum respiră, știi cum frazează, cum se joacă agogic. Cântăm de mulți ani împreună și întotdeauna este o plăcere. A fost fantastic. Am fost bucuros și fericit să văd că este un public extrem de entuziast, extrem de atent. A fost, ca de obicei, o mare satisfacție profesională."

Alexandru Mija