Recomandări Înapoi

Recital Dorothea Roschmann și Mitsuko Uchida cu lucrări de Schumann și Berg la Wigmore Hall - Arpeggio, 1 februarie

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2016 , ora 13.32

Două mari artiste și-au unit forțele pentru a realiza un minunat recital Schumann-Berg, recital susținut în februarie și mai anul trecut la Wigmore Hall din Londra și ale cărui înregistrări au fost selectate pentru albumul lansat în octombrie 2015. Cele două sunt soprana Dorothea Roschmann și pianista Mitsuko Uchida. Cea din urmă declară că adoră rolul de partener de recital, un rol în care din păcate nu o vedem și nu o auzim prea des. Spun din păcate, pentru că, în acest recital, Uchida este un model de rafinament, de prezență artistică reținută, aproape niciodată în nuanță mai mare de mezzo-forte și cu toate astea sensibilă, sentimentală și gata să adauge culoarea potrivită. E posibil ca unii să își dorească un acompaniament mai histrionic, însă cred cu tărie că în acest context și cu această voce alături, pianul sună minunat.

Și pentru că am amintit de voce, soprana Dorothea Roschmann, această Elisabeth Schwarzkopf a timpurilor noastre, cântă cu inteligență și eleganță. Glasul său este versatil, are darul de a traduce în imagini sonore sugestive subtilitățile versurilor în limba germană, cu siguranța vorbitorului nativ. Încă odată atuurile sale, vocea catifelată, tonul pur și în același timp bogat, dar și prezența scenică, ies la iveală. Sunt acestea argumentele pentru care Roschmann este una dintre favoritele Metropolitan Opera, dar și câștigătoare a Premiului Grammy.

Este evident că cele două artiste se motivează reciproc descoperind consonanțele comunicării ce fac din acest recital o audiție de excepție pentru pasionații de lied.

Recitalul și în consecință albumul este alcătuit din 3 momente dedicate iubirii și vieții, două dintre ele semnate de Robert Schumann, ciclul "Dragoste și viață de femeie" op 42 și ciclul de lieduri "Liederkreis" op 39 - superbă declarație de iubire adresată Clarei Schumann, între care au fost inserate cele "7 cântece de tinerețe" ale lui Alban Berg.

Iată motivele pentru care vă invit să votați acest album în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016", și să ascultați rubrica "CD-Review" din emisiunea "Arpeggio" de luni, 1 februarie, la Radio România Muzical.

Gabriel Marica