Evenimente Înapoi

Răzvan Suma și 'Visul unei nopți de vară' la Sala Radio

Publicat: luni, 22 Iunie 2015 , ora 11.30

Sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEȘELEA, concertul programat luni, 29 iunie 2015 (ora 18.00), la Sala Radio, vă propune un repertoriu inedit, ritmuri exotice și "parfum" de vară, o "rețetă" perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA!

Accesul pentru elevi și studenți la acest eveniment este gratuit.

Concertul debutează cu Uvertura cubană a compozitorului american GEORGE GERSHWIN, inițial intitulată Rumba și inspirată de o vacanță a compozitorului la Havana.

În interpretarea solistică a violoncelistul RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio aplaudat în numeroase evenimente pe scena Sălii Radio, dar și în turneele sale naționale, veți asculta în programul serii o lucrare rar cântată pe scenele din România. Este vorba despre Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători semnat de FRIEDRICH GULDA (1930 - 2000), pianist și compozitor austriac apreciat atât pentru muzica simfonică, cât și pentru creațiile sale de jazz.

Seara se va încheia cu o lucrare extrem de potrivită pentru acest moment al anului: Visul unei nopți de vară, partitura lui MENDELSSOHN - supranumit "Mozart al sec. XIX" - inspirată de piesa de teatru a lui Shakespeare și care cuprinde celebrul Marș nupțial. La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn a conceput uvertura lucrării, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puțini ani înainte de dispariția sa. Mulți specialiști au considerat că nici un alt compozitor, nici măcar Mozart, nu a compus la o vârstă atât de timpurie o lucrare așa de valoroasă. Momentul de "start" pentru popularitatea Marșului Nupțial se datorează căsătoriei Prințesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prințul Friedrich al Prusiei, în 1858, eveniment la care a fost interpretată partitura lui Mendelssohn.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), GABRIEL BEBEȘELEA este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble.

A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.

Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a prezentat alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan turneul național "Vă place tango?", urmat de o a doua ediție în mai-iunie 2015.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.