Cronici Înapoi

Răzvan Suma și-a lansat albumul Bach

Publicat: vineri, 11 Mai 2012 , ora 13.25
Mult așteptatul album al muzicianului Răzvan Suma, consacrat integralei Suitelor pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, a fost lansat miercuri, 9 mai 2012, în cadrul concertului susținut de solistul Formațiilor Muzicale Radio în compania Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului german Eckart Hübner. Cele șase Suite, prezentate în cadrul Turneului național "Vă place Bach?", susținut de Răzvan Suma între 1 și 21 martie în orașe precum Pitești, Baia Mare, Bistrița și București, au fost imprimate pe un dublu CD sub egida Casei de discuri SoNoRo Records, într-o versiune audio și o grafică excelente. Un detaliu semnificativ în legătură cu acest dublu album îl reprezintă faptul că instrumentul pe care au fost realizate înregistrările este un violoncel creat de lutierul Charles Adolph Maucotel în 1849 și care i-a fost oferit lui Răzvan Suma de celebrul violoncelist francez Pierre Fournier.


Evenimentul discografic - o premieră în viața muzicală românească - l-a adus pe violoncelistul Răzvan Suma de pe scenă până în foaierul Sălii Radio, alături de Liliana Staicu, redactor-șef al Postului Radio România Muzical și director artistic al Formațiilor Muzicale Radio, care ne-a declarat cu acest prilej:

«Apariția unui compact-disc conținând Suitele pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach este un eveniment în sine. Pentru Radio România și în special pentru Radio România Muzical, care a fost coproducătorul Turneului național "Vă place Bach?" susținut de Răzvan Suma pe parcursul lunii martie, este ceva mai mult decât atât. Răzvan Suma este în momentul de față poate cel mai proeminent violoncelist al tinerei generații; pe lângă faptul că este solistul concertist al Formațiilor Muzicale Radio, el desfășoară o extrem de intensă activitate solistică, concretizată, iată, în lucruri cu adevărat excepționale, pentru că proiectul în sine a reprezentat o provocare, iar el a dus-o la bun sfârșit - atât turneul, cât și acest compact-disc care are o calitate extraordinară. Colaborarea cu Casa SoNoRo Records a violistului Răzvan Popovici a fost într-adevăr minunată, iar de la ceea ce se aude pe acest CD, până la forma grafică a lui, totul este de o ținută remarcabilă, demnă de acest adevărat eveniment.»


De asemenea, la lansare a fost prezent și violoncelistul Marin Cazacu - îndrumătorul și susținătorul lui Răzvan Suma, încă de la începutul carierei sale:

«Răzvan Suma, fiind foarte tânăr, la 35 de ani, a dovedit că îi place Bach; nu numai că-i place, că-l iubește, că l-a aprofundat și este aproape de sufletul lui și acest eveniment este și un model pentru alți tineri, să se apropie de această muzică, s-o considere așa cum o considera Pablo Casals, "pâinea cea de toate zilele a unui interpret".»

Despre cât de greu este să pregătești un asemenea proiect, am aflat chiar de la Răzvan Suma, primul muzician român care a înregistrat Integrala Suitelor pentru violoncel solo de Bach:

«A fost un efort extraordinar pe care l-am depus. Nu am realizat acest lucru singur, ci împreună cu cei de la Casa de discuri SoNoRo Records, care mi-au dat șansa să fac parte din portofoliul lor și înseamnă foarte mult pentru mine. De-abia acum îmi dau seama ce am făcut.»

Alexandra Cebuc