Interviuri Înapoi

Răzvan Suma-profesorul, la finalul unui masterclass

Publicat: vineri, 26 Iulie 2013 , ora 12.59
Din 19 iulie, Răzvan Suma s-a aflat la Poiana Ștampei, județul Suceava, predând la masterclass-ul "Muzica la altitudine".


În 26 iulie se încheie prima ediție a masterclass-ului
"Muzica la altitudine". Cum i-ați caracteriza pe cei 20 de cursanți?

Precum spune și numele, cred că au fost toți la altitudine. Ieri am avut la Sinagoga din Bistrița, un concert de final, astăzi vom avea un alt concert de final și ieri s-au comportat foarte, foarte bine. Au chiar la altitudine.


În opinia dumneavoastră, de ce are nevoie un instrumentist pentru a fi declarat cel mai bun cursant la masterclass-ul "Muzica la altitudine"?

Asta se cunoaște după primele trei-patru note, poate după prima jumătate de minut cântată, dar nu asta e cel mai important. Noi nu vrem să facem un concurs, ci vrem pur și simplu să recompensăm pe cineva care merită să fie recompensat și bănuiesc că toți la un moment dat vor merita să fie recompensați cu câte un concert, cu câte un recital. Există de fapt trei premii, acest concert de la Cluj, și două recitaluri la Sinagoga din Bistrița, poate cea mai importantă sală din zona Bistrița.


Câteva cuvinte dintre colaborarea cu Ștefan Horvath, al doilea profesor al masterclass-ului?

Cu Ștefan Horvath eu colaborez de când eram în clasa I și este o reîntâlnire foarte emoționantă și parcă energia pe care am avut-o în trecut, când am început să cântăm trio împreună, cam cu aceeași energie am început și acest masterclass și îmi pare rău că se termină.


Lucian Haralambie