Interviuri Înapoi

Răzvan Suma - despre turneul 'Vă place Brahms?'

Publicat: marți, 29 Octombrie 2013 , ora 14.00

Seria de evenimente muzicale ce sărbătorește cei 85 de ani care se împlinesc în 1 noiembrie 2013 de la primul semnal Radio România continuă în seara de 29 octombrie. După ce au vizitat, începând cu data de 8 octombrie, 12 orașe din țară, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul spaniol Josu Okiñena încheie turneul "Vă place… Brahms?" la Sala Radio. Cei doi muzicieni propun, din creația compozitorului german, Sonata I op. 38 în mi minor și Sonata a II-a op. 99 în Fa major. Violoncelistul Răzvan Suma ne-a vorbit într-un interviu despre felul cum s-a derulat turneul "Vă place… Brahms? "» și despre recitalul final, pe care îl va susține la Sala Radio.


Veți încheia astăzi, la Sala Radio, turneul "Vă place Brahms?" pe care l-ați început alături de pianistul Josu Okinena în 8 octombrie. Cum a fost această ediție pentru dumneavoastră și cum v-a primit publicul?

A fost extrem de frumoasă pentru că, practic, eu cu Josu sărbătorim zece ani de colaborare anul acesta și asta a fost și ideea turneului. Am zis că un deceniu de colaborare continuă - mă refer la 15-20 de concerte în medie pe an - trebuie sărbătorit cu un turneu foarte comprimat; și atunci, avem aceste 13 concerte pe care le-am dovedit în majoritate. Ne aminteam ce s-a întâmplat după primul concert, ce impresii am avut după primul concert… Parcă trecuseră cel puțin trei ani de-atunci și, când colo, sunt doar 20 de zile. Deci a fost foarte, foarte intens!


Anul trecut a fost Bach, iar anul acesta Brahms. De ce v-ați gândit să oferiți publicului cele două sonate pentru violoncel și pian de Brahms?

Trebuie să ne adaptăm la posibilitățile violoncelului în primul rând, iar ca repertoriu Brahms este printre cele mai potrivite alegeri. Și nu numai din punct de vedere al violoncelului, ci și pentru public. Brahms este iubit de toată lumea, este un compozitor care umple sălile și este o idee foarte bună.


Turneul "Vă place Brahms?" se va încheia astăzi la Sala Radio cu un recital special. Ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că luați parte la seria de evenimente dedicată aniversării Radio România la 85 de ani?

Este extraordinar! Radioul pentru mine este acasă. Este al patrulea an în care sunt angajat ca solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. În acest răstimp am cunoscut foarte multă lume - indiferent că sunt din orchestre, din coruri sau din redacții - și colaborăm foarte bine. Îmi place enorm! Pur și simplu mă bucur tare că fac parte din acest periplu de concerte. Pe lângă asta, joi mai cânt o dată un concert de Beethoven alături de Horia Mihail și Gabriel Croitoru. Mă bucur că am activitate la Radio.

Interviu realizat de Larisa Clempuș