Agenda de concert Înapoi

Rapsodii și fantezii: Gabriel Bebeșelea și Valentin Uryupin pe scena Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: joi, 3 Noiembrie 2022 , ora 14.11


În serile de joi, 10 noiembrie și vineri, 11 noiembrie 2022, la ora 19, Filarmonica George Enescu și dirijorul său principal, Gabriel Bebeșelea îl au ca invitat pe clarinetistul Valentin Uryupin, pe care publicul Filarmonicii îl poate recunoaște din stagiunile anterioare, când a evoluat la pupitrul dirijoral al orchestrei noastre.

Un repertoriu plin de culoare poartă ascultătorul într-o călătorie ghidată de accentul pus de această dată nu pe maiestuozitatea construcției și a arhitecturilor muzicale, ci pe melodie și pe spontaneitatea exprimării. Programul este inaugurat de Mieczyslaw Weinberg - compozitor evreu, născut în Polonia și stabilit în Rusia, cu o creație prodigioasă, deși puțin cunoscută publicului larg - prin lucrarea sa Rapsodie pe teme moldovenești. În continuare, solistul Valentin Uryupin va interpreta Premiere Rhapsodie a impresionistului Claude Debussy - un colorist prin excelență - și apoi Fantezia pe teme din Carmen de Bizet, pe care Alexander Rosenblatt reușește să o îmbrace în tonuri vii, exuberante, adesea insolite și bine impregnate de stilul de jazz.

După pauză, suntem invitați să explorăm nuanțele iberice ale muzicii francezului Maurice Ravel dinRapsodia spaniolă, iar concertul se încheie cu binecunoscutul Bolero, ca o apoteoză ce îmbrățișează retrospectiv întreg spectacolul.

Ateneul Român
Joi, 10 noiembrie 2022, ora 19

Vineri, 11 noiembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor
GABRIEL BEBEȘELEA

Solist
VALENTIN URYUPIN

Program

Mieczyslaw Weinberg
Rapsodia pe teme moldovenești, op. 47, nr. 1

Claude Debussy
Rapsodia nr. 1 pentru clarinet și orchestră

Alexander Rosenblatt
Fantezia Carmen pentru clarinet și orchestră

Maurice Ravel
Rapsodia spaniolă
Bolero

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei

Categoria II: 110 lei

Categoria III: 120 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".


Gabriel Bebeșelea
este Dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu", precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016. Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", Orchestra Națională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker și Janáèek Philharmonic Ostrava. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu Pastorale-Fantaisie pour petite orchestre și Oratoriul Strigoii de George Enescu.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Simon Trpèeski, Robert Levin, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Sayaka Shoji, Boris Giltburg, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat "Lovro von Mataèiæ" (2015) și "Jeunesses Musicales" (2010), precum și seminifinalist al concursurilor de dirijat "Donatella Flick" al London Symphony Orchestra (2014) și "Gustav Mahler" al Bamberger Symphoniker în 2016.

Absolvent al studiilor de licență la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea și al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Națională de Muzică București, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Națională de Muzică București, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

Valentin Uryupin a absolvit Conservatorul din Moscova la clasele de clarinet (2009) și de dirijat (2012). Printre profesorii săi se numără dirijorul Ghenadi Rojdestvenski și clarinetistul Evgeni Petrov. Câștigător al Premiului I la Concursul de Dirijat "Georg Solti" (Frankfurt, 2017), Uryupin este deja o stea în lumea muzicii clasice din Rusia natală. Cariera sa este în mod egal împărțită între dirijatul simfonic și de operă și interpretarea instrumentală (clarinet solo).

În 2015, Uryupin a luat parte la masterclass-ul internațional susținut de Kurt Masur și, puțin după aceea, a câștigat Concursul Național de Dirijat de la Moscova. În 2016, a primit Premiul al III-lea la prestigioasa competiție "Gustav Mahler" din Bamberg. Din 2011, Uryupin deține funcția de dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna (Opera din Perm, Rusia). În 2015, a fost numit dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov-pe-Don.

În calitate de clarinetist, susține concerte și masterclass-uri în Rusia, Europa, SUA, Japonia și Singapore. Deține peste 20 de premii la competițiile internaționale de clarinet, incluzându-le pe cele mai importante de la Geneva, München, Gand și Beijing.