Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical îmbracă garderoba de vară

Publicat: vineri, 12 Iunie 2015 , ora 9.50

Din 15 iunie, la Radio România Muzical sosesc emisiuni noi, dar și reluări ale unor emisiuni de succes din anii trecuți - pentru un ambient estival potrivit tuturor gusturilor și preferințelor.

Noutăți

Cum toți iubitorii muzicii bune așteaptă cu nerăbdare ediția din acest an a Festivalului George Enescu, Radio România Muzical îi prezintă în serial pe actorii principali ai celui mai important eveniment muzical din România: Interpreții Festivalului George Enescu 2015 sunt în prim plan, de luni până vineri de la ora 10.30 și în reluare de la ora 17.05, în cadrul emisiunii "Arpeggio".

Pe parcursul verii 2015 este timpul să-i cunoaștem mai bine și pe cei mai importanți compozitori ai ultimilor 300 ani. În fiecare sâmbătă și duminică, între orele 13.05-16.55, aveți întâlnire cu Un week-end, un compozitor. Bach, Beethoven, Brahms, Ceaikovski, Vivaldi, Rahmaninov, Mahler, Dvorak sunt doar câțiva dintre compozitorii a căror muzică va răsuna, în fiecare week-end, la Radio România Muzical.

Și pentru căvara înseamnăvacanță, soare, bună dispoziție și călătorii, în fiecare marți, de la ora 19.00, Berti Barbera aduce la Radio România Muzical Aquarela do Brasil, o întâlnire cu o cultură muzicală fascinantă și plină de viață.

Duminica, intervalul orar 19.00-21.00 este rezervat unui rendez-vous A piacere cu cele mai frumoase lucrări din stilurile baroc, clasic și romantic.

Rămân puncte de reper matinalurile "Musica viva" (luni-vineri, orele 7.00-9.50) și "Allegro de week-end" (sâmbătă-duminică, orele 7.00-9.50), emisiunile "Polifonii" care includ creație și interpretare românească (luni-vineri, orele 13.05-15.25) și "Concertele de 5 stele" cu înregistrări ale unor evenimente muzicale de referințăprimite prin Uniunea Europeană de Radio.

Transmisiuni directe internaționale

Tot grație colaborării Radio România Muzical cu Uniunea Europeanăde Radio, pe parcursul verii 2015 transmitem în direct o serie impresionantă de concerte, de la cele mai importante festivaluri de vară europene. Între 26 iulie și 1 august, pot fi ascultate în direct primele 7 spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth; în 17 iulie poate fi ascultat în direct concertul de deschidere a Festivalului BBC Proms de la Londra, în prim plan și ulterior în seria transmisiunilor noastre directe; festivalurile de Lugano și Lucerna sunt de asemenea ilustrate prin concerte live la Radio România Muzical. În 28 iunie, tradiționalul concert în aer liber de la la Waldbuhne din Berlin poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical; protagoniști sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijată de Simon Rattle și pianistul Lang Lang.

Concurs de audiții muzicale

Pentru cei care iubesc muzica și ludicul, pe parcursul verii 2015 am pregătit un concurs de audiții muzicale: în fiecare zi, de luni până vineri, în jurul orelor 8.30, 11.30 și 18.05 poate fi ascultată Piesa zilei. Ascultătorii sunt invitați să recunoascăcompozitorul și lucrarea; se poate răspunde prin formularul de pe linkul "Concursuri" din prima pagină a site-ului www.romania-muzical.ro sau prin SMS la 0746206468 (tarif normal). Piesa zilei poate fi ascultată și pe site-ul nostru, acolo unde veți găsi și informații suplimentare despre ea, pe același link 'Concursuri'. Se poate răspunde la întrebarea zilei în intervalul 0.00-24.00 al unei zilei - câștigătorul va fi anunțat a doua zi, în cadrul emisiunii "Musica viva", în jurul orei 9.45. Cum premiile sunt invitații la concerte estivale și CD-uri de mare calitate, sperăm să primim cât mai multe răspunsuri care să ne spună care este "Piesa zilei".

Emisiuni din arhiva noastră

Pe parcursul verii 2015 aveți întâlnire și cu câteva dintre serialele de succes ale ultimilor ani. De luni până vineri, între orele 10.00-10.30, este programată seria "De 10 ori despre…" - subiectele fiind stilurile muzicale. În timpul săptămânii, de la ora 12.30, pot fi reascultate emisiunile "Bucureștiul muzical de altădată", o fascinantă incursiune în istoria muzicală a capitalei, cu informații inedite și povești istorisite de Lelia Zamani, muzeograf la Muzeul de istorie al Bucureștiului. Spațiul nocturn de la ora 23.30 este rezervat "Geografiilor subiective" - pentru că vara este timpul călătoriilor, fie ele și doar...muzicale. Iar sâmbăta și duminica, de la ora 17.00, este timpul pentru un "Portret nonconformist" de interpret de mare succes al timpurilor noastre.

Un serial exclusiv online

Ne-am gândit că perioada estivală este un bun prilej și de a învăța ceva nou sau de a rememora lucruri cunoscute. Așa că vă oferim în serial, între 15 iunie și 31 august, în fiecare zi, câte un episod despre culturile muzicale europene, așa cum au fost reflectate în seria de emisiuni "Vitralii" realizată de Ioana Marghita. Aveți la dispoziție atât varianta scrisă, cât și cea audio, pentru a vă forma o imagine despre culturile muzicale italiană, engleză și germană, explicate pe înțelesul tuturor. Articolele pot fi citite pe linkul "Evenimente" din prima pagină a site-ului www.romania-muzical.ro.

Radio România Muzical - destinație de vacanță

Vă reamintim că puteți asculta Radio România Muzical nu doar în FM (97.6 și 104.8), dar și online, în playerul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro sau în aplicațiile gratuite din Appstore și Google Play, ceea ce înseamnă că puteți lua Radio România Muzical cu dvs. în vacanță oriunde. Vă informăm despre cele mai noi și interesante evenimente prin conturile Radio România Muzical de Facebook și Twitter.