Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical, alături de BBC Radio 3, într-un proiect de Ziua drepturilor omului

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2020 , ora 13.37

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, BBC Radio 3 reunește 35 de posturi de radio din întreaga lume, pentru a prezenta în avanpremieră lucrarea "Voices" semnată de Max Richter. La Radio România Muzical, ea poate fi ascultată pe 10 decembrie, ora 21.00.

Incluzând pasaje adaptate din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948, lucrarea "Voices" e inspirată din expoziția documentului: "Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi", declarație care servește ca punct de plecare a unei reflecții muzicale asupra stării lumii din ziua de azi. Fiind compusă pe parcursul a 10 ani, compoziția a avut premiera mondială în februarie 2020  la Londra, cu săptămâni înainte ca pandemia să fi adus schimbările de neimaginat în viața de zi cu zi. Mesajul său de optimism prin comuniune e mai actual ca niciodată, luând în considerare că lumea continuă să se confrunte cu încă multe luni de incertitudine. De data asta, compoziția va fi prezentată într-o nouă versiune, pentru un ansamblu de 24 de muzicieni, inclusiv corzi, patru coriști, efecte electronice, o soprană solo și un narator. 

Înregistrată pe 4 decembrie 2020 în studiourile Maida Vale ale BBC, în strictă conformitate cu toate prevederile normelor de sănătate și siguranță,  BBC Radio 3 va transmite lucrarea "VOICES", prezentată de Elizabeth Alker, violonista Viktoria Mullova, soprana Grace Davidson, membrii ansamblului vocal londonez Tenebrae, ansamblul Max richter cu Richter însuși la clape și efecte electronice și actrița britanică Sheila Atim în rol de narator. 

Compoziția "VOICES" o are în rol de coautor pe Yulia Mahr - partenera creativă a lui Max Richter. 

De asemenea, ca parte a transmisiunii, se va interpreta și o altă lucrare semnată de Richter, numită "Infra", care este o reacție muzicală a compozitorului la atacul terorist din metroul londonez din 7 aprilie 2005. 

Alan Davey, managerul Radio BBC 3 și a subdiviziunii de muzică clasică: "Aici la  BBC Radio 3, în perioada acestor luni incerte, noi credem că una dintre cele mai importante misiuni ale noastre e să conectăm muzicienii cu ascultătorii, pentru a menține în viață experiența tămăduitoare și aspectul unic și liniștitor al ascultării muzicii interpretate în direct. Lucrarea "VOICES" de Max Richter comunică în mod perfect mesajul de armonie pentru ascultătorii noștri, în aceste vremuri tumultoase. Și suntem recunoscători partenerilor noștri de la Uniunea Europeană de Radio pentru posibilitatea oferită de a face ca mesajul să răzbată la ascultătorii din întreaga lume, într-un moment în care e nevoie de balsam pentru suflet și o stimulare a minții."

Max Richter și Yulia Mahr: "Suntem încântați să avem șansa de a prezenta această lucrare încă o dată. În aceste timpuri ciudate și provocatoare, e mai important ca oricând ca muzica să continue să răsune, iar mesajul din Declarația Universală să rămână viabil."