Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România la Festivalul Internațional George Enescu 2019

Publicat: marți, 27 August 2019 , ora 13.12

Din 1958, încă de la prima ediție, neîntrerupt până astăzi, Radio România este alături de Festivalul Enescu, în calitate de coproducător.

Ediția a 24-a a Festivalului Enescu, care se va desfășura între 31 august și 22 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical și Radio România Cultural; știri și reportaje vor fi difuzate și de Radio România Actualități și în rețeaua studiourilor regionale Radio România.

Radio România Muzical va transmite în direct toate concertele pentru care artiștii și-au exprimat acordul în acest sens. Majoritatea concertelor derulate la București, aproape 70 dintre ele, pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical: evenimentele derulate la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Sala Radio și Universitatea Națională de Muzică din București. Concertele de la Sala Palatului și Ateneul Român pot fi ascultate și la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai așteptate din ediția 2019 a Festivalului Enescu: recitalul susținut de soprana Diana Damrau și harpistul Xavier de Maistre, concertele Capelei de stat din Dresda, cu pianista Yuja Wang solistă, ale Orchestrei Simfonice din Londra, cu pianistul Denis Matsuev solist, ale Filarmonicii din Monte Carlo, cu baritonul Bryn Terfel solist, ale Filarmonicii din Sankt Petersburg, ale Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam sau opera în concert "Femeia fără umbră" de Richard Strauss, dirijată de Vladimir Jurowski. În total, peste 12.000 de minute de concerte în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate și live online, la adresele www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.

Concertele înregistrate, pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiștilor, vor fi difuzate în perioada sărbătorilor de iarnă, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Peste 50 de interviuri au fost deja realizate de jurnaliștii Radio România Muzical și Radio România Cultural cu artiștii din Festivalul Enescu; altele urmează să fie realizate în timpul desfășurării festivalului. Interviurile vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct și vor putea fi citite pe site-ul Radio România Muzical. Tot în pauzele transmisiunilor directe își vor găsi locul cronicile concertelor înregistrate de radiodifuziunea publică, postate în formă scrisă și pe site-ul Radio România Muzical.

Artiștii Radio România vor fi prezenți, ca-n fiecare ediție, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai mici dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, pregătiți de dirijorul Răzvan Rădos, vor evolua în concertul din 4 septembrie de la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijor Vladimir Jurowski. În program: opera în concert "Femeia fără umbră" de Richard Strauss. Corul de copii Radio apare și în distribuția concertului din 5 septembrie de la Sala Palatului, alături de aceeași orchestră și același dirijor.


Pe 15 septembrie, pe scena Sălii Palatului vor urca Corul Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu, și Orchestra Națională Radio, pentru a interpreta opera
în concert "Peter Grimes" de Benjamin Britten. Cele două ansambluri ale Radiodifuziunii Publice, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, interpretează pe 22 septembrie, la Sala Radio, lucrări de Krysztof Penderecki, conduși chiar de compozitor. Corul Academic Radio are încă 2 evoluții în cadrul festivalului Enescu: pe 3 septembrie, alături de Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Gianandrea Noseda și pe 19 septembrie alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Christian Badea.

Pe 22 septembrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va avea loc un concert ce-i are în distribuție pe membrii Orchestrei de Cameră Radio, care vor evolua alături de VocalConsort Berlin într-un program cu lucrări de Sven Helbig.

Sala Radio găzduiește seria "Muzica secolului XXI": ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, în primă audiție românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulți dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la București. În total, 12 concerte cu muzică contemporană, găzduite de Sala Radio, devenită un pol al creației contemporane de cel mai înalt nivel internațional.

Violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, propune două concerte în cadrul seriei "Tribut lui George Enescu" derulate sub semnul festivalului Enescu în lume, mai precis, în Canada. Concertele sunt programate pe 21 septembrie la Montreal și pe 22 septembrie la Toronto.