Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România este, începând de azi, parte a Proiectului Național "Punct de prim ajutor. Fii salvator!"

Publicat: marți, 22 August 2023 , ora 14.36

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și Răzvan Dincă, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune au semnat azi, la sediul Radio România, un protocol de colaborare ce are ca scop stabilirea condițiilor și a cadrului general de colaborare în domeniul pregătirii pentru situații de urgență, privind promovarea mesajelor de informare și conștientizare a populației asupra modalităților corecte de a se pregăti și reacționa în cazul producerii unor dezastre naturale și a altor situații de urgență, precum și asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare în astfel de situații. Colaborarea se va desfășura atât pe timpul stării de normalitate, precum și în situații de urgență și/sau protecție civilă. Totodată, au fost stabilite reperele de cooperare între DSU și SRR precum și planul de acțiune pentru următoarea perioadă.

De asemenea, DSU, cu sprijinul Lidl România și al Fundației pentru SMURD, a pus la dispoziția Radio România doua defibrilatoare automate, dotate cu pulsoximetru pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen din sânge, un dispozitiv de electrocardiogramă și o sursă de oxigen. De îndată ce va fi finalizat procesul de instruire a celor care pot acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, Radio România va apărea pe harta punctelor de prim ajutor disponibilă în aplicația DSU.

Primele peste 50 de echipamente medicale au fost instalate în magazine Lidl România din București și Ilfov, precum și în spații publice din capitală, precum: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. Următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate va fi Târgu Mureș, urmat de Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova.

"Dacă reușim să salvăm o singură viață prin utilizarea acestor echipamente, consider că și-au atins scopul" a declarat Raed Arafat în cadrul întâlnirii.

Ministațiile de prim ajutor sunt extrem de intuitive, odată ce au fost conectate, transmit în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala începerea folosirii lor. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale, ușor de urmărit. În plus, echipamentul apelează direct dispeceratul atunci când este deschis și astfel conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale.