Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural readuce "Nocturnele" pe scena TNB

Publicat: miercuri, 16 August 2023 , ora 16.38

Cu prilejul sărbătoririi, în anul 2023, a 95 de ani de la înființarea Radio România, Radio România Cultural aduce, pe scena Teatrului Național din București, un eveniment emblematic: Nocturnele, inițiate de Miriam Răducanu.

Luni, 11 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului Național București, va avea loc performance-ul: Radio-Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni.

Coregrafiile lui Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu vor readuce pe scenă atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor '60.

De asemenea, confesiunile lui Gigi Căciuleanu însoțite de imagini inedite cu Miriam Răducanu, Măiastra, vor reda momente emoționante, unele nespuse până acum, din laboratorul de creație sau din culisele acestor evenimente unice în epocă.

La primul Nocturn 9 ½, invitat special a fost actorul Virgil Ogășanu, care a acceptat cu bucurie să revină pe scenă și de această dată. Vor mai evolua, la invitația lui Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu, coregrafa Lelia Marcu-Vladu, actrița Alina Petrică și soprana Oana Berbec.

Accesul publicului se face gratuit, pe bază de invitații care se pot obține prin rețeaua bilet.ro. (https://bilet.ro/eveniment/nocturnele-11928-37315)

"Nocturnele, spectacole inițiate de Miriam Răducanu la propunerea tot atât de curajoasă a Margaretei Niculescu, emblematica directoare a teatrului de marionete Țăndărică, din București, au reprezentat atât pentru noi, artiștii, cât și pentru spectatori niște momente și prilejuri de evadare. Acele Nocturne, poate mai mult chiar decât o serie de spectacole-cult, sunt o metaforă, dacă nu a libertății, cel puțin a unei eliberări. Am avut norocul să fiu alături de Miriam de la primul Nocturn până la al VI-lea. Nu dansam alături de o dansatoare sau coregrafă, și mai puțin profesoară, dansam cu o idee, cu o Metaforă, în sensul brâncușian, cu o Măiastră. Miriam Răducanu", mărturisește Gigi Căciuleanu.

Evenimentul va marca, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air și vizionată online pe 1 noiembrie, ziua în care Radio România împlinește 95 de ani.

"Primele coregrafii <<de capul meu>>, pot să afirm, chiar dacă acest lucru poate suna cam straniu, că le-am făcut la radio... Era înainte de Nocturne. Miriam plecase pentru un timp în SUA, iar eu rămăsesem... de capul meu! Și iată că mi s-a ivit posibilitatea să particip la niște recitaluri. Să dansez. Ceea ce am și făcut. <<Pe rupte>>. Pe versuri de mari poeți, spuse de imenși actori... Într-o serie de evenimente de poezie puse în scenă, la Sala Radio, de Elena Negreanu. Atunci am gustat pentru prima oară, în mod <<profesionist>>, ce este libertatea. O libertate de creație care, pe deasupra, era și super-bine primită de către public" - Gigi Căciuleanu.