Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural la Gaudeamus

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2023 , ora 16.36

Albumul "Și am ales microfonul" (carte și două CD), apărut la Editura Casa Radio, în parteneriat cu Radio România Cultural, va fi lansat sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 13:30, la Gaudeamus. În cuprinsul lui găsim interviuri cu Monica Lovinescu, realizate de Anca Mateescu și Eugen Lucan între anii 1993 și 2004, și difuzate la Radio România Cultural, documentele sonore fiind păstrate în Arhivele Radio România.

Monica Lovinescu vorbește despre viața ei, cu momentele de cotitură și alegerile pe care le-a făcut și despre oamenii dragi din peisajul ei interior, pe care îi evocă cu umor, cu tandrețe, fără să-i cruțe, însă, de privirea vigilentă și, de multe ori ironică, a criticului literar. Dintre personajele care aproape că prind viață grație harului de povestitor înnăscut al Monicăi Lovinescu nu putea lipsi tatăl ei, pe care-l numește, invariabil, E. Lovinescu. Îi găsim și pe filosoful Emil Cioran, "un bârfitor exemplar", pe criticul literar Ion Negoițescu, "cu aerul lui prea angelic pentru a nu fi puțin demonic ", pe prietenul de-o viață, Eugen Ionescu, împreună cu care a luptat, ani de zile, pentru drepturile românilor din România. Pe harta amintirilor sunt însemnate și episoadele dramatice. Uciderea în închisoare a mamei ei, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu, a fost drama vieții Monicăi Lovinescu, un asasinat pentru care nu a încetat, până la sfârșit, să ceară dreptate.

Tot sâmbătă, de la ora 17:00, Radio România Cultural și Editura Art Encounters organizează lansarea catalogului oficial al Expoziției "Brâncuși: Surse românești și perspective universale" (Editura Art Encounters, 2023). În cadrul evenimentului, va avea loc o discuție între Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși și coordonatoarea editorială a catalogului, și Matei Martin, jurnalist Radio România Cultural.

Albumul bilingv, român-englez, reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

Volumul reunește și o serie de texte inedite din partea unor istorici de artă români, francezi și englezi: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu-Gorjan, cu traduceri realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn. Cele 16 eseuri reunite aici sunt dedicate creației lui Constantin Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907-1914, la Pasărea în văzduh, care a provocat și un celebru proces împotriva Statelor Unite (1926-1928), și până la construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937-1938). O parte din aceste texte accentuează si rolul esențial pe care l-au jucat fotografia și filmul în creația și receptarea artistului.

Ambele evenimente vor avea loc la standul Radio România.

Duminică, 26 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Cupola, va avea loc dezbaterea: "Pro sau contra? Educația timpurie în dezbatere: despre joc, emoții, relații afective, somn, hrănire și relații cu părinții în contextul educației timpurii" (creșe și grădinițe, clasa zero), organizată de Radio România Cultural, Editura Trei și Gaudeamus.

Manifestarea va aduce în prim-plan cercetări de ultimă oră din psihologia dezvoltării copilului și din neuroștiințe, plecând de la volumul "Pro sau contra? Dispute mari în jurul copilăriei mici - ce ne spune știința", o carte scrisă de psihologa cliniciană franceză Héloïse Junier, lucrare tradusă recent la Editura Trei.

Invitate speciale: Anca Ganciu, terapeut, membră fondatoare a Asociației Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie "Enrique Pichon Riviere" și Mariana Arnăutu, specialist în educație, director de programe la World Vision Romania, doctor în științele educației și lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației - Universitatea București. Moderatori: Mirela Nicolae, realizator de emisiuni educaționale la Radio România Cultural, formator și consilier de dezvoltare personală și Victor Popescu, redactor la Editura Trei, coordonatorul colecției de parenting a editurii.

Din studioul special amenajat la Gaudeamus vor fi transmise în direct pe frecvențele din toată țara și pe www.radioromaniacultural.ro, emisiunile: Orașul vorbește, Vorba de cultură, Știința 360, Timpul prezent, Revista literară radio.

Amănunte despre program pe www.radioromaniacultural.ro.