ACUM:
15.25
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Promenada Operei și Turnee de poveste - 10-12 septembrie, de la ora 19:00

Publicat: marți, 7 Septembrie 2021 , ora 14.35

Ultimul week-end al Promenadei Operei, devenită anul acesta autentic hub cultural în aer liber, aduce pe esplanadă o serie de inedite întâlniri între soliști ai Operei Naționale București și trei turnee de poveste: Marin Cazacu & Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia (10 septembrie), Ion Bogdan Ștefănescu & Flaut Power - Incredibil dar adevărat: Don Giovanni și Flautul fermecat (11 septembrie) și Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail - pian - Vioara lui Enescu (12 septembrie).


Marți, 7 septembrie 2021, începând cu ora 19:00, vă așteptăm pe esplanada Operei la Concertul Promenada Operei. Un regal muzical în interpretarea artiștilor Operei Naționale București, de data aceasta alături de soliștii Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" și Teatrul Muzical Ambasadorii.

Miercuri, 8 septembrie, începând cu ora 19:00, vă invităm pe esplanada Operei la "Romania Universalis", în cadrul programului "Opera și invitații săi". Susținut de către doi foarte valoroși și activi muzicieni români - violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga - turneul de recitaluri se structurează ca o fascinantă călătorie în universul muzical al ultimelor veacuri, de la creația de inspirație populară până la cea cultă contemporană.

Joi, 9 septembrie, începând cu ora 19:00, în cadrul Promendei Operei 2021 se va desfășura "Tango. Radio and Juliet" spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug. "Tango. Radio and Juliet" este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug - artist de origine română recunoscut pe plan internațional - în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen - de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead.

Recitalul din 10 septembrie - Marin Cazacu & Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia îi va avea ca invitați pe soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău. Cu un program mergând de la clasic, la folclor și rock, recitalul susținut de Marin Cazacu și Violoncellissimo - aflați în cadrul unui amplu turneu național și internațional care a început în luna august și se va încheia în octombrie 2021, trecând prin numeroase orașe ale țării, dar ajungând și la Paris sau Bruxelles - este o incursiune sonoră unică în lumea violoncelului, realizată prin intermediul unui repertoriu divers și spectaculos. Violoncellissimo, care îi are în componență pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu și discipolii săi, este o formulă flexibilă și mereu surprinzătoare, care a cucerit scenele de la noi și din străinătate cu apariții notabile pe trei continente, în Europa (Paris, Luxemburg, Bruxelles, Istanbul), Asia (Beijing) și America de Nord (Washington).

Spectacolul din 11 septembrie, care îi are în prim plan pe Ion Bogdan Ștefănescu și Flaut Power, poartă tilul Incredibil dar adevărat : Don Giovanni și Flautul fermecat ! și îi are ca invitați din partea operei pe soprana Zsuzsana Cerveni, baritonul Daniel Filipescu și pianista Ioana Maxim. Cu Ion Bogdan Ștefănescu în calitate de recitator, flautist, dirijor, scenarist și regizor, alături de mai tinerii săi colegi, flautiștii Salomeea-Lois Bodea, Carina Geanina Boanță și Mihai Vaida, Incredibil, dar adevărat: Don Giovanni și Flautul fermecat ! este un spectacol de muzică și poezie pe textele și poemele lui Ion Bogdan Ștefănescu, în rostirea autorului, care interpretează alături de discipolii săi cele mai cunoscute arii din operele lui W.A.Mozart, duete realizate chiar de către compozitor pentru saloanele princiare ale vremii. Cele două opere mozartiene sunt despărțite prin creația binecunoscutului compozitor român, Dan Dediu, care a scris special pentru acest spectacol, o lucrare plină de umor, inspirată de o celebră temă mozartiană - Cartoon variations on a theme by Mozart. Continuând seria de turnee Flautul fermecat și în acest an, Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe flautul său Muramatsu din aur de 18k, instrumentul "miraculos" fiind realizat de prima companie din Japonia care a creat flaute pentru profesioniști, încă de la începutul secolului XX. Turneul are ediții anuale din 2012, și numeroase extensii internaționale, în Statele Unite, Europa, Asia (Japonia).

Concertul de închidere al Promenadei Operei, din 12 septembrie, Vioara lui Enescu, aduce în fața publicului un exemplu unic de generozitate artistică: Gabriel Croitoru și legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național George Enescu), care străbate România de zece ani alături de pianistul Horia Mihail, pentru a aduce muzica de calitate aproape de comunitățile din mediul rural, urban mic si urban mare din România. Ajungând în premieră pe esplanda din fața Operei Naționale din București, evenimentul le are ca invitate pe mezzosoprana Oana Andra și pianista Ioana Maxim, pentru o întâlnire inedită între repertoriul liric și cel violonistic. O călătorie spectaculoasă la fiecare ediție, un dialog cultural și muzical dincolo de prejudecăți și false bariere, un gest de necondiționată onestitate față de actul artistic, turneul Vioara lui Enescu are ediții anuale din 2012 și a cuprins numeroase recitaluri susținut în orașe de pe trei continente.

Devenită reper, gong inaugural, avanpremieră a sezonului, Promenada Operei vă așteaptă și în 2021, până pe 12 septembrie. La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București a prezentat publicului anul acesta o altfel de Promenada Operei, transformând evenimentul de tradiție ajuns la a XI-a ediție într-un veritabil festival. În an centenar, Opera Națională București celebrează prin Promenada Operei nu numai arta lirică, ci și artele spectacolului în general, din 27 august până în 12 septembrie, cu artiștii săi, dar și cu invitați și instituții partenere, transformând esplanada din fața Operei într-un autentic hub cultural. Din 27 august până pe 12 septembrie, Promenada Operei a găzduit și continuă să găzduiască peste 600 de artiști, oferind publicului peste 2700 de minute de muzică și spectacol. Festivalul artelor ce poartă numele Promenada Operei a adus alături artiști consacrați prin programul Cinemateca Operei - în parteneriat cu Arhiva TVR, artiști independenți și spectacole de teatru, dar și mari personalități ale universului muzical românesc. Programul acestei inițiative culturale și amenajarea spațiului au fost realizate pentru a atrage publicul larg și a-l apropia de operă.

Programul Promenadei Operei, ultima săptămână:

· Marți, 7 septembrie, ora 19:00 - Opera Națională București - Concert Promenada Operei. Invitați speciali: Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" și Teatrul Muzical Ambasadorii

· Miercuri, 8 septembrie, ora 19:00 - Romania Universalis Diana Jipa - vioară, Stefan Doniga - pian

· Joi, 9 septembrie, ora 19:00 - Spectacol de balet - Opera Națională București - "Tango. Radio & Juliet"

· Vineri, 10 septembrie, ora 19:00 - Opera și invitații săi "Clasic la puterea a treia" - Marin Cazacu și Violoncellissimo (10 violoncele, pian și percuție). Invitați speciali : soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău

· Sâmbătă, 11 septembrie, ora 19:00 - Opera și invitații săi - "Flautul Fermecat" - spectacol de poezie și muzică recital 4 flaute - Ion Bogdan Ștefănescu și Flaut Power "Incredibil dar adevarat! Don Giovanni și Flautul fermecat". Invitați speciali : soprana Zsuzsana Cerveni, baritonul Daniel Filipescu și pianista Ioana Maxim

· Duminică, 12 septembrie, ora 19:00 - Opera și invitații săi - "Vioara lui Enescu" - recital vioară și pian Gabriel Croitoru - vioară, Horia Mihail - pian. Invitați speciali : mezzo-soprana Oana Andra și pianista Ioana Maxim

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.