Evenimentele săptămânii Înapoi

Proiectul ConnectArts, la Radio România Muzical

Publicat: luni, 15 Februarie 2021 , ora 10.22
Dezvoltat ca hub cultural online, sub identitatea de platformă educațională non-formală, ConnectArts.ro și-a propus și a reușit să le ofere muzicienilor români suportul necesar dezvoltării lor personale și profesionale, prin creare de portofolii artistice complete, calitative și de impact.

Lansat în 2018, ca proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN, ConnectArts are în spate doi artiști cu o experiență impresionantă – Oana și Daniel Ivașcu, cu aproape 20 de ani de implicare în proiecte muzicale inovatoare și originale din România, așa cum este ansamblul Imago Mundi în care evoluează împreună, alți 15 ani de creare de sound design, graphic și web design pentru evenimente și organizații, alături de Pilgrim.Project - mic studio de creație audio-vizuală, fondat de cei doi în 2005, și circa 5 ani de project design, producție culturală, management de proiect și comunicare pentru Asociația Culturală ISVOR.

În cifre, platforma ConnectArts.ro arată astăzi astfel: 28 de portofolii de ansambluri – de la formații camerale de muzică clasică, jazz, world music, 71 de muzicieni participanți și 19 specialiști implicați în crearea de materiale dedicate artiștilor, 536 fotografii, 158 de minute video și 194 de minute audio.

ConnectArts a fost primit cu entuziasm în peisajul muzical din România și chiar a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune proiecte culturale încă din anul de lansare, fiind nominalizat la Premiile AFCN 2018 - secțiunea „Activare interdisciplinară”.

Ediția din 2020, desfășurată în condiții speciale și în vremuri mai puțin “prietenoase” cu actul de cultură și nu numai, din pricina pandemiei Covid 19 - „ConnectArts – Perspective” a mers mai departe, grație co-finanțării Administrației Fondului Cultural Național și suportului oferit de partenerii proiectului cultural - Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Institutul Cultural Român, Teatrelli, Muzeul Național de Istorie a României, Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București și Caro Cultura.

În luna octombrie 2020, Asociația Culturală ISVOR a desfășurat o campanie online cu ecou internațional care a avut ca scop promovarea tinerilor muzicieni români – de la București și până la Stockholm. 

Inițiativa a fost primită cu căldură de mai multe reprezentanțe ale Institutului Cultural Român din Europa, care și-au exprimat bucuria de a deveni partenerii acestui demers cultural. Este vorba despre reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Berlin, Budapesta, Londra, Madrid, Praga, Roma, Stockholm și Viena. 

Campania online de promovare a tinerilor muzicieni români s-a desfășurat în perioada 2 – 23 octombrie 2020. În acest interval s-au difuzat – prin canalele online ale inițiatorilor și partenerilor – un număr de 10 materiale video realizate cu și despre / pentru tinerii implicați în proiectul „ConnectArts – Perspective” 2020, însoțite de texte de prezentare a formațiilor traduse în limbi de largă circulație (engleză / franceză / germană), pentru ca muzica lor să ajungă la un public cât mai numeros și să ofere o expunere cât mai largă. 

La Radio România Muzical, vă invităm să descoperiți înregistrările realizate sub egida ConnecArts începând de duminică, 21 februarie, ora 13.00, serial ce va continua pe parcursul următoarelor săptămâni, sub genericul Concertele Radio România Muzical. Realizator Jeanine Costache