ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' revine în școlile românești

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2018 , ora 11.04


Din 15 ianuarie, proiectul Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică" revine în școlile din România. Elevii din ciclul preuniversitar vor putea asculta și în a doua parte a anului școlar 2017-2018 muzica clasică selectată și comentată de Radio România Muzical, câte două piese pe săptămână și, de asemenea, să participe la concursul organizat pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute.

Pentru săptămâna 15-21 ianuarie, care se deschide cu Ziua culturii naționale, sărbătorită în 15 ianuarie, organizatorii au pregătit două lucrări din repertoriul românesc: "Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia" din Suita "Mihai Viteazul" de Tiberiu Olah și madrigalul "La mijloc de codru des" de Paul Constantinescu pe versuri de Mihai Eminescu. Până la finalul anului școlar, sunt propuse spre audiții și alte lucrări din repertoriul românesc, pentru a marca sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, dar și interpretări de referință semnate de artiști români pentru marile opusuri ale muzicii clasice.

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se desfășoară în școli din anul 2014. Proiectul facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică"; în anul școlar 2015-2016 la proiect au participat 145.000 de copii și au fost organizate și două concursuri naționale: unul de desene inspirate de muzică, pentru elevii claselor primare, și unul de audiții muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale. În anul școlar 2016-2017, la proiect au participat 165.000 de elevi și a fost organizată a doua ediție a concursului național "Ascultă 5 minute de muzică clasică".