Cronici Înapoi
Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' a poposit la Colegiul Național 'Spiru Haret' din București
Se spune că un om care nu practică muzica este un mult mai bun receptor al acesteia. Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inițiat de Cristina Comandașu - redactor-șef adjunct al Radio România Muzical, continuă cu succes. Inițiativa începută în urmă cu aproape trei ani a ajuns și la Colegiul Național "Spiru Haret" din București, unde elevii au prilejul să asculte în pauze 5 minute de muzică clasică, difuzate zilnic. 14 mai a fost ziua în care i-am întâlnit pe tinerii melomani, dar și pe profesorii lor. În acest context l-am rugat pe directorul instituției, Alexandru Constantinescu, să ne spună câteva cuvinte: «Am considerat întotdeauna că muzica clasică are rolul de a te echilibra, de a crea o senzație de liniște, pace și cumpătare, care ajută psihicul uman într-un mod deosebit. Consider că o astfel de inițiativă este excelentă și cred că trebuie să insistăm pe latura promovării adevăratelor valori și a muzicii clasice - îmi aduc aminte că în adolescență urmăream cu plăcere lecțiile muzicale oferite de Leonard Bernstein - cu totul deosebite - și totodată aveam acces gratuit la concertele ce se desfășurau în Sala Radio.»
De asemenea, am vorbit cu câțiva elevi ai Colegiului Național "Spiru Haret":
Costin: «Cred că muzica clasică este foarte importantă în formarea noastră, a tinerilor. Am crescut cu muzica clasică, am studiat 9 ani pianul și apoi chitara, la o școală de muzică și, deși nu ascult muzică clasică zilnic, o ascult destul de des și sunt fericit de fiecare dată când o fac - inclusiv atunci când ea se aude în boxe, pe holurile liceului. Câteodată o ascult la Radio România Muzical și mă bucur că proiectul se derulează în școala noastră.»
Mihai: «Pentru mine muzica clasică are un rol deosebit de important: cânt la chitară de 4 ani și pot spune că marii compozitori au o influență puternică asupra mea - de exemplu muzica lui Johann Sebastian Bach. Orice instrument este un reper pentru mine, ascult multă muzică - în general prefer muzica rock - dar ascult și muzică pop, rap, sau muzică clasică.»
Beatrice: «Cred că ar trebui să ascultăm mai multă muzică clasică, fără a pierde însă contactul cu muzica modernă, pe care majoritatea tinerilor o preferă. Cred că e benefic pentru noi faptul că ascultăm muzică clasică, pentru că muzica actuală provine din cea clasică. În muzica clasică își au originea și celelalte genuri muzicale și, dintre toate, muzica clasică îmi dă o stare de liniște, de pace. Cred că toată lumea ar trebui să asculte muzică clasică, măcar pentru a înțelege mai bine fenomenul muzical în complexitatea sa.»
Cum se vede prin ochii unui cadru didactic proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", ne-a dezvăluit Mariana Comăniță, profesor de Educație Muzicală și Consilier educativ la Colegiul Național "Spiru Haret": «Este o inițiativă lăudabilă, pentru că cei mai mulți dintre elevii noștri ascultă muzică clasică doar prin intermediul orelor de educație muzicală - acasă nu au asemenea preocupări. Faptul că noi avem posibilitatea să ascultăm în timpul pauzelor muzică clasică este un privilegiu pe care alte școli nu îl au. La orele de educație muzicală, audițiile reprezintă un suport practic extrem de eficient, care completează baza teoretică; prin intermediul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", elevii au acces la acest gen de muzică, pe care mulți îl resping pentru că nu îl cunosc. Chiar dacă identifică un fragment muzical ca făcând parte, de exemplu, dintr-un film de animație, de multe ori ei nu știu că piesa respectivă aparține unui mare compozitor. Cred că muzica clasică le stimulează elevilor intelectul, le formează caracterul și le dezvoltă gustul pentru muzica bună. Totodată, ei apreciază lucrări de muzică cultă în prelucrări moderne, pe care le acceptă mai ușor. Consider că trebuie doar să venim în întâmpinarea lor și să îi ajutăm să descopere acest gen muzical. Ei sunt foarte receptivi.»
Galerie foto