Evenimentele săptămânii Înapoi

Programele speciale de Anul Nou ale Filarmonicilor din Viena și din Berlin la Concerte de 5 stele

Publicat: miercuri, 19 Ianuarie 2022 , ora 21.35

Chiar dacă nu a trecut așa de mult timp de când a început 2022, momentele acestui "prag" - prilej de bilanț și proiecte, de evaluări și de speranțe - sunt deja amintiri, care pot părea deja îndepărtate unora dintre noi.

Știm cu toții că 2021 a fost un an dificil, plin de schimbări în desfășurarea vieții muzicale internaționale - adesea neașteptate... Ne-am bucurat cu toții că unele dintre marile săli de spectacole din lume au primit din nou public (e adevărat, în număr ceva mai mic și în anumite condiții) la concertele speciale care au marcat trecerea în Noul An, învăluind aceste manifestări cu un plus de emoție.

Cu emoție și rafinament, eleganță și delicată șlefuire a fiecărui detaliu ne-au călăuzit în prima zi din 2022 sonoritățile Orchestrei Filarmonicii din Viena, al cărei celebru program de An Nou a fost dirijat pentru a treia oară de către Daniel Barenboim (după edițiile din 2009 și 2014). Am ales din înregistrarea transmisiunii directe din 1 ianuarie cât mai multe pagini muzicale datorate familiei Strauss dar și unora dintre contemporanii și rivalii lor , pentru a vă oferi bucuria reîntâlnirii cu această demonstrație de culoare și spirit vienez, de naturalețe și transparență sonoră, de strălucire și dezinvoltă noblețe interpretativă în 24 ianuarie, de la ora 15,30.

În 25 ianuarie, Concertele de 5 stele reiau înregistrarea programului oferit în 31 decembrie 2021 de Filarmonica din Berlin, având-o ca solistă pe violonista olandeză Janine Jansen în celebra partitură de virtuozitate romantică semnată de Max Bruch și într-o miniatură lirică de Fritz Kreisler.

Kirill Petrenko alăturase și pentru această ediție de Silvesterkonzert la Filarmonica din Berlin pagini foarte cunoscute dar și lucrări poate mai puțin vehiculate în repertoriul obișnuit al stagiunilor simfonice, trecând și "granița" spre spectacolul muzical...

Înlocuirea sa de către tânărul muzician israelian Lahav Shani - aflat în fruntea Filarmonicii din Israel și al Orchestrei din Rottendam (pe care a condus-o și în septembrie , la București, în Festivalul "Enescu") a adus însă modificări pe afiș, cu pagini pe care le putem numi "hituri" între preferințele publicului: lucrări familiare marilor ansambluri, iubite și de cei mai puțin cunoscători ai creației simfonice și aducând evident strălucire și ropote de aplauze: Uvertura operetei "Liliacul" de Johann Strauss și Suita din baletul "Pasărea de foc" de Stravinski, finalul serii fiind rezervat aceluiași încântător poem coregrafic "La valse" de Maurice Ravel. Lahav Shani a revenit la Filarmonica din Berlin după debutul său din 2020 și a optat pentru unele titluri care i-au adus succese și în Statele Unite dar și în Europa, când cronicarii au subliniat exuberanța și energia sa.

Stand-in saves the day for Berlin Philharmonic's new year concert | Financial Times

Iată un motiv în plus de a retrăi sub genericul Concertelor de 5 stele bucuria întâlnirii cu atmosfera cu totul deosebită a acestor veritabile evenimente speciale, așa cum sunt concertele care au marcat trecerea dintre ani în cadrul activității unora dintre cele mai cunoscute și apreciate ansambluri simfonice din lume, cu o impresionantă tradiție artistică: în 24 ianuarie - programul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena și în 25 ianuarie - a celei din Berlin.

Anca Ioana Andriescu