Interviuri Înapoi

Program integral românesc susținut de o participare românească la Fribourg

Publicat: miercuri, 27 Noiembrie 2013 , ora 12.10

Miercuri, 27 noiembrie 2013, Orchestra Filarmonică din Konstanz, Germania, susține un concert cu program integral românesc. Contrabasistul Petru Iuga și pianista Dana Ciocârlie alături de dirijorul de origine română Alexandru Janos vor interpreta lucrări de Dragoș Tara, Paul Constantinescu și Theodor Rogalski. Cu acest prilej, pianista Dana Ciocârlie a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.


Dana Ciocârlie, cu încăpățânare, cu asiduitate și cu o perseverență extraordinară, promovezi muzica românească în lume. În seara zilei de 27 noiembrie din nou oferi publicului, de data aceasta, de la Fribourg, o întâlnire cu creația românească. Câteva gânduri și despre partitura pe care o vei interpreta și despre concert.

În primul rând este una dintre cele mai mari bucurii ale acestui an muzical pentru mine. Acest concert la Fribourg care este de fapt în cadrul unui turneu al orchestrei germane Südwestdeutsche Philharmonie, care este bazată în regiunea Stuttgart. De fapt orchestra mi-a propus acum un an Concertul de pian de Paul Constantinescu, pe care eu îl voi interpreta pentru prima oară. Cred că dânșii au auzit că interpretez mult și Paul Constantinescu și Enescu. Este un concert de fapt mitic pentru mine. L-am auzit pe maestrul Valentin Gheorghiu cântându-l pe viu și l-am ascultat demult pe disc și mă simt extraordinar de onorată să pășesc în pașii dânsului pentru acest concert care este, pur și simplu, o minune de concert. Mie mi se pare că este cel puțin la nivelul concertelor de Prokofiev și că ar trebui cântat mult mai des. Acest concert este pe 27 noiembrie; este plasat sub egida Ambasadei României de la Berna. Este un program integral de muzică românească. Se vor mai cânta și opere de Constantin Silvestri și de Enescu, iar dirijorul este tot de origine română, Alexandru Janos.


Va fi o întâlnire extrem de emoționantă pentru publicul din Elveția să facă cunoștință cu acest concert. Mai ai proiecte pentru interpretarea acestui concert, eventual înregistrări?

Aș dori atât de mult, mai ales că, cu cât îl lucrez mai mult, cu atât îmi place mai mult. Deocamdată nu, pentru că este greu în zilele de astăzi, ediția fonografică este una dintre lucrurile cele mai complicate din viața unui artist, dar vreau neapărat; peste zece zile  voi cânta cu maestrul dirijor Lawrence Foster, care este și el un ardent suporter al muzicii românești. Am să încerc să-i dau înregistrarea și să-l incit, să-l programăm, cel puțin în concerte, împreună pentru anii viitori.


Mulțumim foarte mult Dana Ciocârlie. Mult succes.

Mulțumesc. O să fie o mare plăcere, sunt sigură.