Se întâmplă la Radio România Înapoi

Profesioniștii audio drama revin la a XI-a ediție a Festivalului Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România

Publicat: vineri, 16 Iunie 2023 , ora 15.12

În perioada 18-23 iunie 2023 Radio România organizează a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația de teatru radiofonic.

Cu această ediție, inaugurăm colaborarea Radio România cu Creart, care găzduiește cu generozitate festivalul în spațiul intim al sălii sale de spectacole de la Teatrelli București (Piața Lahovari, nr. 7). Apropierea între cele două instituții confirmă deschiderea internațională a acestui spațiul teatral bucureștean, afirmat în ultimii ani ca loc al inovației și al experimentului teatral performativ.Conferința de presă și deschiderea oficială a Festivalului vor avea loc duminică, 18 iunie, de la ora 12.00, în sala de spectacole Teatrelli. Tot aici, audițiile producțiilor în concurs, la care sunt bineveniți profesioniștii și iubitorii audio drama, deopotrivă, se vor desfășura zilnic în perioada 18-22 iunie, începând cu ora 9.00. Fiecare zi de audiții a producțiilor în concurs se va încheia cu o sesiune de discuții cu reprezentanții acestora, transmisă prin live streaming, online, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. (Intrarea e liberă.)Selecția finală a festivalului propune în cele trei categorii de concurs - Drama, Short Forms, Binaural Drama - 27 de producții de top din întreaga lume.

Gala de premiere va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 13.00, la sala de spectacole Teatrelli.

Festivalul este, în primul rând, ocazia întâlnirii față în față a participanților, dar ajungem și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platforma www.grandprixnova.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube, Grand Prix Nova.

Pasionații de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile radiofonice în concurs, însoțite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Competiția

De unsprezece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor pe care îl face accesibil atât oamenilor de teatru interesați de fenomen, cât și publicului larg. Tematica orientată spre inovație (tehnică, interpretativă, conceptuală ș.a.) în domeniul audio drama este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor europene de profil și nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este și premiat la nivel internațional.

La această ediție, 27 de producții de teatru radiofonic, din 12 țări, au fost selectate pentru a concura pentru premiile Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secțiuni de concurs: Drama (maximum 60 minute), Short Forms (maximum 10 minute) și Binaural Drama (secțiune inaugurată cu succes în anul 2018, a cărei importanță crește de la o ediție la alta atât în rândul producătorilor de audio drama, cât și al ascultătorilor cuceriți de experiența audiției în căști).

De anul acesta festivalul oferă, pe lângă tradiționalele trofee și diplome acordate câștigătorilor fiecărei categorii, și premii în bani.

Juriu

Formula de jurizare lansată anul trecut păstrează tradiția juriilor internaționale. Juriul, format din reprezentanții producțiilor calificate în concurs, este coordonat de doi invitați din străinătate, personalități incontestabile ale domeniului. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții calificate în competiție. Răspundem, în acest fel, tendinței de participare colectivă la decizia câștigătorilor festivalului, promovată și de alte mari festivaluri internaționale de profil. În același timp, mizăm și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.

Cei doi coordonatori de juriu invitați anul acesta sunt două personalități ale mediului radiofonic, artiști cu numeroase premii în spațiul european. Marta Rebzda, jurnalist și autor de scenarii dramatice, este șefa secțiunii de literatură la departamentul de teatru al Radio Polonia. Producțiile după piesele sale au câștigat în ultimii ani numeroase premii internaționale, cele mai recente fiind premiul I la UK International Audio Drama Festival 2023 (Canterbury) și o valoroasă nominalizare la BBC Best European drama 2023. Al doilea coordonator de juriu este artistul franco-belgian Sebastian Dicenaire, scriitor francez și un om de radio preocupat de limbaj, fie că e vorba de scris, publicații, performance sau creație radiofonică. A publicat cărți de poezie și a apărut pe numeroase scene din țările francofone și nu numai. Începând din 2009, el investighează potențialul creativ al ficțiunii în producții radiofonice cu un impresionat palmares festivalier.

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Radio România oferă anual distincții pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent. De anul acesta oferim două noi premii. Premiul pentru cea mai bună interpretare actoricească în rol secundar feminin și masculin, completează premiile deja consacrate pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor în rol principal și premiul pentru debut radiofonic. Decernarea premiilor TNR va avea loc în cadrul Galei de premiere Grand Prix Nova 2023, vineri, 23 iunie, de la ora 13.00, în sala de spectacole Teatrelli. Festivitatea va fi transmisă prin streaming online pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania https://www.facebook.com/gpnromania.

Atelierele

Festivalul Grand Prix Nova este un mediu profesionist de comunicare în virtutea schimbului de idei creative. De aceea, atelierele noastre au devenit o tradiție în ultimii ani, concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, susținute de coordonatorii de juriu, pe o temă de actualitate pentru domeniul spectacolului sonor.

În acest an, dedicăm o întreagă după amiază atelierelor, pe care le deschidem marți, 20 iunie, de la ora 12.00, cu prezentarea invitaților speciali ai festivalului "The Walks" - App de Rimini Protokoll, co-productie Creart/Teatrelli în parteneriat cu Institutul "Goethe" București.

De la ora 15.00, atelierul intitulat "Radio dramas from the reporter's notes and recordings" prezintă experiența Martei Rebzda ca autor de scenarii radiofonice, puternic ancorate în procesul documentării. Pregătirea sa de reporter i-a modelat atât credințele profesionale, cât și cele personale, devenind o filosofie de viață. Această întâlnire se prezintă ca o invitație deschisă tuturor, în lumea Martei Rebzda.

Continuăm ziua, iar de la ora 16.00, Sebastian Dicenaire va susține atelierul "Invisible architecture: building spaces in audio drama". El ne va conduce pe o hartă imaginară a raportării unui ascultător la spațiul sonor propus de artist, dar și a felului în care acesta îl poate crea cu ajutorul imaginației. Deschizându-ne ușile studioului său, Sebastian Dicenaire ne invită să descoperim câteva scheme de spații radiofonice, provenite atât din producțiile sale de ficțiune sonoră "clasice", cât și din recenta sa explorare a ghidului audio geo-localizat.

Nu în ultimul rând, discuțiile de la finalul fiecărui atelier stimulează un dialog fertil, inspirator pentru toți participanții.

Grand Prix Nova 2023 rămâne un punct de întâlnire al creatorilor din domeniul teatrului radiofonic și o vitrină a creațiilor audio cu cele mai diverse identități. Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.

Mulțumiri

Pentru prezența coordonatorilor de juriu la această ediție a Grand Prix Nova suntem recunoscători partenerilor noștri, Institutul Polonez București, Institutul Francez România și Institutul "Liszt" - Centrul Cultural Maghiar București, al căror suport și încredere ne onorează. Creart/Teatrelli este un colaborator generos și profesionist prin găzduirea audițiilor în spațiul sălii lor de spectacole. Mulțumiri speciale sponsorului: Țuca Zbârcea & Asociații.