ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Primăvara Muzicală Austriacă (II) - sonorități curajoase

Publicat: joi, 22 Aprilie 2021 , ora 11.26

Clasic, jazz, crossover: excelență muzicală austriacă în concerte online, în exclusivitate


Lucrări muzicale celebre pentru gusturi contemporane. Fidel misiunii sale de a prezenta propuneri inovatoare din toate domeniile artistice, Forumul Cultural Austriac București aduce în fața publicului român tineri muzicieni din Austria și România care pun într-o lumină interpretativă curajoasă piese din repertoriul muzical clasic, de jazz sau aflate la granița dintre genuri. Această noua serie de concerte online din cadrul programului "Primăvara Muzicală Austriacă" este oferită de Forumul Cultural Austriac București, în exclusivitate și gratuit pentru România, grație colaborării cu doi parteneri de prestigiu - "MuTh - Konzertsaal der Wiener Sängerknaben" (sala de concerte virtuală a celebrului Cor de Băieți din Viena, Austria) și Asociația Musica Ricercata (România).


MuTh (joc de cuvinte care trimite atât la "Musik&Theater", dar și la ideea de "curaj"- "Mut", în limba germană) este una dintre cele mai moderne săli de concerte și de spectacol ale Vienei, remarcându-se, în ultimul an, și printr-o serie apreciată de concerte diverse, difuzate în streaming pentru publicul online.Scenă principală a Corului de băieți din Viena, MuTh "reprezintă o combinație îndrăzneață de muzică și teatru, spirit clasic și avangardist, deschidere și diversitate". (https://muth.at)


Asociația Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional care-și consacră activitatea abordărilor stilistice inovatoare, bazate pe cercetare științifică, în interpretarea repertoriului muzical clasic. Create de renumitul dirijor Gabriel Bebeșelea, ansamblul și asociația Musica Ricercata" reunesc muzicieni de renume din întreaga Europă și promovează programe muzicale variate și incitante, pornind de la perioada barocă la cea contemporană, punând un accent deosebit pe muzica veche". (https://www.musica-ricercata.com/)


Programul celei de a II-a părți a Primăverii Muzicale Austriece:


1. Concertul "Mozart in my Hands" - până pe 29 aprilie 2021


Tineri muzicieni interpretează lucrări de Mozart la vârstele la care au fost compuse! Proiect original care intenționează să confere o noua prospețime repertoriului compus de tânărul geniu de la Salzburg, concertul "Mozart in my Hands" prezintă câțiva dintre cei mai buni instrumentiști și soliști vocali austrieci din noile generații de artiști. Evenimentul este realizat de "MuTh - Konzertsaal der Wiener Sängerknaben" în cooperare cu Jungen Philharmonie Wien (Orchestra Filarmonică de Tineret din Viena) și este prezentat de Forumul Cultural Austriac Bucureștipe site-ul său, până pe 29 aprilie. Partener- Radio România Muzical.


Sub bagheta dirijorului Michael Lessky, veți putea asculta câteva lucrări de virtuozitate, atât pentru pian cât și vocale, ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, înnoite de temperamentul tinerilor soliști. În program - Concertul pentru pian nr. 8 în Do major K. 246; "Ch'io mi scordi di te" - Scenă și Rondo KV 505; "Nehmt meinen Dank, ihr holden Gönner!" arie de concert KV 383; Concertul pentru pian nr. 27 în Si bemol major KV 595.

Concertul poate fi vizionat aici - http://bit.ly/MozartInMyHands

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/156796396357172

Credit foto - ©MuTh


2. Concertul
"Touch/Atingere!" - 26 aprilie - 10 mai 2021


Jazz-ul fuzionează cu muzica electronică, hip hop-ul și R&B. Cunoscut publicului român datorită concertelor sale de succes din mai multe orașe ale țării, saxofonistul de jazz Ulrich Drechsler întâlnește Gazelle&The Bear, un duo de compozitori și interpreți care cunoaște o ascensiune fulminantă pe scena muzicală austriacă. Concertul propune cu piese muzicale inspirate exclusiv de ideea de "Atingere!", dar și de feluritele sunete pe care contactele dintre oameni sau oameni și lucruri le pot provoca. Evenimentul este realizat de "MuTh - Konzertsaal der Wiener Sängerknaben", în cadrul seriei sale de "Concerte de promenadă", și este prezentat de Forumul Cultural Austriac București pe site-ul său, între 26 aprilie și 10 mai 2021. Partener - Radio România Muzical.


Concertul "Touch/Atingere!" face parte din proiectul "Cartea sunetelor", imaginat multipremiatul compozitor, interpret și producător Ulrich Drechsler. Acesta invită muzicieni de calibru ai momentului, din domeniile indie rock, pop și al muzicii electronice, să creeze universuri sonore inspirate de anumite cuvinte sau sunete, în concerte în care improvizația este la loc de cinste.


Concertul va putea fi vizionat aici - http://bit.ly/ConcertTouchAtingere

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/845125822738685/

Credit foto - ©Hanna Fasching


3. Concertul "JazzT Vivaldi"- 4 mai 2021


Veneția-Viena, via România! Un concept curajos într-un concert spumos, "JAZZT Vivaldi", cu muzicieni de înaltă clasă - soprana Rodica Vica (România-Austria) și ImpRoWien Ensemble (Austria-România). Acest proiect este organizat de Musica Ricercata, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, care va transmite concertul în direct, pe data de 4 mai, la ora 19.00, pe pagina sa de Facebook - https://www.facebook.com/fca.bucuresti. "JAZZT Vivaldi" este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, având ca parteneri - Institutul Cultural Român din Viena, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Radio România Muzical.


Concertul "JAZZT Vivaldi" este o întâlnire muzicală peste timp, în principal, între Antonio Vivaldi (280 de ani de la moarte), George Enescu și Béla Bartók (140 de ani de la nașterea ambilor compozitori, pe actualul teritoriu al României) - într-un exercițiu de improvizație neașteptat, cu lucrări celebre din repertoriul clasic. În program, piese muzicale de Antonio Vivaldi, George Enescu, Béla Bartók, Camille Saint-Saëns, Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinsky.


Detalii despre proiect - http://bit.ly/JazzTVivaldi

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/524397558945006

Credit foto - ©Musica Ricercata