Evenimentele săptămânii Înapoi

Prietenie și simfonism cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze

Publicat: marți, 17 Octombrie 2023 , ora 11.09

„Prietenia-i credincioasă-n toate” aflăm de la William Shakespeare - deși Mult zgomot pentru nimic este o sintagmă de care nu va fi cazul pentru a descrie concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Finlandeze, pe care îl ascultăm în transmisiune directă miercuri, 18 octombrie, începând cu ora 19.00. Muzicienii vor urca pe scena Centrului de Muzică din Helsinki, sub bagheta dirijorului britanic Nicholas Collon.

Pentru Mira de Héloïse Werner este primul opus pe care îl vom putea asculta, o pagină pe care tânăra compozitoare franco-britanică a dedicat-o prietenei sale, artista Mira Calix, care s-a stins din viață în 2022. Premiera acestui opus a avut loc în data de 25 martie 2023, la Londra - o pagină contemporană, deci, în care poate fi observată prietenia dintre două artiste tinere, ambele fiind voci importante ale scenei muzicale londoneze de-a lungul ultimilor ani.

Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici este, de asemenea, o lucrare ce amintește prietenia dintre doi artiști - de această dată fiind vorba despre compozitor și cel căruia i-a fost dedicată, violoncelistul Mstislav Rostropovici. Începând cu 1943, acesta a început studiul compoziției la Conservatorul din Moscova, cu Șostakovici. Violoncelistul își amintea o conversație din acei ani cu soția compozitorului, căruia își dorea să îi comande un concert: „Nina Vasilievna, ce pot face să îl determin pe Dmitri Dmitrievici să îmi scrie un Concert pentru violoncel? Mi-a răspuns: «Slava, dacă vrei ca Dmitri Dmitrievici să scrie ceva pentru tine, singura rețetă pe care ți-o pot oferi este asta - niciodată să nu i-o ceri sau să-i vorbești despre așa ceva.»”

După pauză, muzicienii finlandezi vor interpreta un opus amplu al literaturii romantismului timpuriu: Simfonia a IX-a Cea mare de Franz Schubert. Deși este cunoscut mai degrabă pentru miniaturile vocal-instrumentale - mai exact, pentru sutele de lieduri pe care le-a lăsat posterității -, compozitorul vienez este apreciat în continuare drept unul dintre marii simfoniști ai secolului al XIX-lea. Iată cum descria Robert Schumann această pagină: „Simfonia a produs asupra noastră un efect nemaiîntâlnit de la Beethoven încoace... Vor trebui probabil să mai treacă ani buni până când lucrarea va fi înțeleasă pe deplin în Germania, dar nu există niciun pericol să fie vreodată trecută cu vederea sau uitată. Poartă în ea esența însăși a nemuritoarei tinereți.”

Astfel, coordonatele concertului de miercuri, 18 octombrie, sunt cât se poate de atractive: prietenie, tinerețe, simfonism și contemporaneitate - toate acestea începând cu ora 19.00, pe frecvențele postului nostru, sub egida emisiunii Scena europeană.

Credit foto: Chris Christodolou

Petre Fugaciu