Agenda de concert Înapoi

Prezență stelară a pianisticii contemporane la Ateneu: Boris Giltburg cântă sub bagheta dirijorului François López-Ferrer

Publicat: joi, 1 Februarie 2024 , ora 13.17


Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele programate în serile de joi, 8 februarie și vineri, 9 februarie 2024, de la ora 19, când pe scena Ateneului Român va fi invitat solistul Boris Giltburg, unul dintre cei mai străluciți pianiști din generația sa. El va interpreta Concertul nr. 1, în si bemol minor, pentru pian și orchestră, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu și dirijorul François López-Ferrer.

Născut în 1984 la Moscova, Boris Giltburg se recomandă prin palmaresul său: este câștigător în 2013 al Concursului Internațional "Regina Elisabeta" de la Bruxelles și laureat cu Premiul al II-lea la Concursul Internațional "Arthur Rubinstein" (2011) și la Concursul Internațional "Paloma O'Shea" de la Santander (2002). De asemenea, pe cartea sa de vizită se înscriu atât elogiile criticii de specialitate, cât și admirația publicului meloman. În ultimii ani, s-a dedicat explorării operelor complete de Beethoven, Ravel și Rahmaninov într-o manieră care să poarte publicul în intimitatea demersului său interpretativ.

În partea a doua a concertelor, Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu" vor interpreta, sub bagheta dirijorului François López-Ferrer, două lucrări de Maurice Ravel ce întruchipează o adevărată celebrare a dansului, îmbrăcată în haine simfonice: Rapsodia spaniolă și Suita nr. 2 din baletul Daphnis si Chloé.

François López-Ferrer este în prezent dirijor rezident al Académiei de la Opéra de Paris. A activat ca dirijor asociat la Orchestra Simfonică din Cincinnati și la Orchestra Festivalului May. A evoluat la pupitrul Filarmonicii din Los Angeles, Filarmonicii din Hong Kong, precum și alături de alte ansambluri de top: Orquesta Nacional de España, Ensemble intercontemporain, Opéra de Lausanne, Orquesta de Valencia, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica Radio Televisión Española, Orchestra Filarmonicii din Rochester. López-Ferrer a fost printre primii studenți ai programului de mentorat în dirijat, derulat în cadrul Festivalului de la Verbier, în 2018, unde a debutat printr-un angajament de ultim moment, înlocuindu-l pe Iván Fischer. În Chile, a fost desemnat dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naționale și dirijor principal al Companiei Naționale de Balet.


Ateneul Român
Joi, 8 februarie 2024, ora 19.00
Vineri, 9 februarie 2024, ora 19.00
Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor FRANCOIS LÓPEZ-FERRER
Solist BORIS GILTBURG

Program
Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul nr. 1, în si bemol minor, pentru pian și orchestră, op. 23
Maurice Ravel - Rapsodia spaniolă
Maurice Ravel - Suita nr. 2 din baletul Daphnis si Chloé
Dirijorul corului IOSIF ION PRUNNER


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar