Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: 'Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin'

Publicat: marți, 8 Mai 2018 , ora 12.25
Producție a Societății Române de Radiodifuziune, spectacolul Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, a fost distins cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anul 2017 în cadrul celei de- a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfășurat luni, 7 mai, la Alba Iulia.

Pornind de la scenariul semnat de Emil Boroghină după Tristele și Ponticele, această biografie poetică este dedicată împlinirii a 2.000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Traducerea: Teodor Naum. În rolul lui Ovidiu - Emil Boroghină, dă glas unor gânduri din zilele noastre - Ilinca Tomoroveanu. Asistența tehnică: Mariana Epure, de la Radio România Oltenia Craiova. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator al proiectului Biografii, memorii: Magda Duțu.

În 2017 se împlineau 2.000 de ani de la moartea poetului iubirilor gingașe, exilat la Pontul Euxin. Pe malul Mării Negre, Ovidiu - considerat primul nostru poet, avea să-și scrie ultimele opere, Tristele și Ponticele. Tot aici avea să moară. Reputatul om de teatru Emil Boroghină a realizat un recital, scenariul său fiind alcătuit exclusiv din poeme cuprinse în aceste ultime opere; poeme-epistole expediate de poet la Roma, unor prieteni și soției sale. Regizorul Gavriil Pinte a conceput un spectacol radiofonic, pornind de la scenariul alcătuit de Emil Boroghină, adaptându-l și completându-l cu informații despre Ovidiu, despre exilul său, despre contextul istoric și geografic. Personalitatea, fantezia creatoare, umorul fin, perfecțiunea formală a stilului poetului, sunt conturate prin rostirea strălucită a lui Emil Boroghină, susținută de universul sonor gândit de Gavriil Pinte, împreună cu echipa de creație, într-un spectacol tulburător.

Cea de-a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER a avut loc într-un pavilion special construit pentru acest eveniment, amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe și Biserica Romano-Catolică. Echipele tehnice au ridicat în acest spațiu un teatru pentru o zi.