Interviuri Înapoi

Premiile ICMA 2023. Interviu cu violistul Sào Soulez Larivière

Publicat: sâmbătă, 15 Aprilie 2023 , ora 12.43


Repertoriul pentru violă este limitat. Dar acesta este în creștere și datorită lui Sào Soulez Larivière. Maestrul de violă, născut în 1998, iubește să prelucreze lucrări pentru instrumentul său și să experimenteze cu contemporaneitatea. Strălucirea și versatilitatea sa muzicală i-au adus deja mai multe premii. Anul acesta este laureat al Premiului ICMA pentru tineri artiști. În februarie, și-a făcut timp pentru un interviu cu Frauke Adrians (Das Orchester), membră a juriului ICMA, în actualul său oraș natal, Berlin.


Dragă Sào Soulez Larivière, ești aici, la Berlin? Credeam că ai fi fost demult în Kronberg.

În momentul de față mă aflu în ambele locuri! Anul trecut mi-am terminat licența la Berlin, la HfM Hanns Eisler, cu Tabea Zimmermann, iar acum fac un fel de navetă între Berlin și Academia Kronberg, unde îmi fac în prezent masteratul. Și acolo îmi continui lecțiile cu Tabea Zimmermann.


Este ea modelul dumneavoastră de urmat, poate chiar în sensul că v-ar plăcea să predați ca ea într-o zi?

O, da! Este un foarte mare privilegiu să studiez cu Tabea Zimmermann. Sunt mereu fascinat și încântat de cât de fidelă rămâne muzicii și cât de bine reușește să transmită acest lucru studenților săi. Din partea mea, am reușit deja să ajut câțiva studenți în clasă și am observat cât de multe înveți despre fiecare în parte și chiar despre tine! Sunt foarte recunoscător pentru asta și vreau să continui.


Aveți în jur de douăzeci de ani, dar viola dumneavoastră este chiar mai tânără: cântați pe un instrument realizat de Frédéric Chaudière în 2013. O astfel de violă "nealterată" este cea potrivită pentru dumneavoastră și pentru repertoriul pe care îl cântați în principal, care este de obicei deja vechi de o sută de ani?

Cu siguranță. Viola mea este potrivită pentru mine: în ceea ce privește dimensiunea, dar și în ceea ce privește sunetul. Ne-am căutat și găsit reciproc, ca să spun așa! Un muzician își dă seama foarte repede dacă are instrumentul potrivit; la urma urmei, își petrece întreaga viață cu el. Nu aș spune că un instrument mai vechi este neapărat mai bun decât unul modern, pur și simplu au calități diferite. În cele din urmă, depinde cu adevărat de ce sunete unice caută jucătorul. " Prea recentă" nu este cu siguranță ceea ce definește instrumentul meu! Ceea ce este interesant este că noi construim ceva nou împreună.


Cum ați ajuns să cântați la violă?

De fapt, am început să cânt la ea când eram mic. La fel ca sora mea mai mare, care este violonistă, am studiat vioara intensiv cu Natasha Boyarsky la Școala Yehudi Menuhin din Anglia, dar mai târziu am încercat viola în ansambluri de cameră și în orchestră. Și atunci m-am îndrăgostit. Acesta era instrumentul potrivit pentru mine! Timbrul, gama violei: toate acestea erau mult mai aproape de inima mea decât cele ale viorii. Bineînțeles, această schimbare de instrument aduce și probleme, trebuie să te acomodezi cu o nouă cheie, de exemplu, dar apoi înveți și asta. Mi-a plăcut mai ales sentimentul de a fi în mijloc în cadrul unui ansamblu de coarde. Ca violist, îți folosești mai mult urechile decât vocea, ca să spun așa!


Dar, ca solist la violă, nu ai la dispoziție un repertoriu la fel de mare ca la vioară...

Desigur, dar asta nu este neapărat un dezavantaj - mai degrabă dimpotrivă! Ca violist, ești provocat în mod constant să explorezi posibilitățile instrumentului tău și să deschizi un repertoriu nou. Împrumutăm foarte mult de la vioară, violoncel, chiar și de la clarinet. Îmi place foarte mult să fac aranjamente pentru violă și să încerc lucrări contemporane, iar atunci când programez concerte, mă bucur de sentimentul de a împinge limitele repertoriului. Ideea că noi, muzicienii de astăzi, suntem adevărați pionieri, ajutând la modelarea a ceea ce se poate cânta pentru generațiile viitoare de muzicieni, mi se pare fantastică.


Faceți muzică de cameră. Tot împreună cu sora dumneavoastră, Cosima, ați înregistrat un CD cu Ceaikovski și Dvorak cu Ansamblul Frielinghaus, dar ați primit recenzii excelente mai ales pentru albumul dumneavoastră de debut cu lucrări de Hindemith, Debussy și Rebecca Clarke, printre altele, pe care l-ați înregistrat cu pianista Annika Treutler. Există un accent în activitatea dumneavoastră pe muzica fin de siècle?

Da, găsesc această muzică incredibil de atrăgătoare. Cu siguranță, în acea perioadă s-a scris o mulțime de muzică uimitoare pentru vioară. A fost un moment ,,ha" când am descoperit că Sonata Opus 11 nr. 4 a lui Hindemith și Sonata pentru vioară și pian a lui Clarke au fost scrise amândouă în 1919. Există un indiciu de impresionism târziu - nu întâmplător CD-ul nostru se numește "Impression". Probabil că această muzică ar fi putut fi scrisă în acest fel doar în această perioadă. Asta o face atât de emoționantă și îi conferă modernitatea de care se bucură până în zilele noastre. Cu toate acestea, nu aș spune că mă concentrez pe o anumită epocă. Sunt în permanență în căutarea unui repertoriu nou și incitant pe care să îl includ în programul meu.


Acum, CD-urile sunt de fapt un suport de ieri. Mai merită pentru dumneavoastră și pentru muzicienii și consumatorii de muzică din generația dumneavoastră să vă deranjați cu aceste discuri demodate, când astăzi puteți asculta aproape orice în streaming?

Este adevărat, un CD cu siguranță nu mai înseamnă același lucru astăzi ca înainte. Cu toate acestea, majoritatea muzicienilor încă încearcă să înregistreze CD-uri. Cred că, în zilele noastre, conceptul de CD înseamnă mai mult a fi capabil să-ți colectezi imaginația și ideile artistice și să arăți tuturor cât de departe ai ajuns în călătoria ta personală. Este adevărat, în zilele noastre toată lumea face streaming, sau aproape toată lumea o face, mai ales tinerii sunt foarte familiarizați cu platforme precum Apple Music sau Idagio. Dar acest mediu nu schimbă cu nimic faptul că muzica clasică are un public redus în rândul tinerei generații. Adolescenții și tinerii adulți nu sunt încă tocmai deschiși la muzica clasică, ei vin mult prea rar în sălile de concert. Ceva tot trebuie schimbat pe ici pe colo!


Poftim? Și cum poți realiza acest lucru?

Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este atât de special la concertele noastre live. Căci este o experiență de concentrare și intimitate extremă, în care ești complet absorbit în ascultare. Este ceva spiritual în asta! Din experiența mea, social media înseamnă că toată lumea este prezentă în mod constant în mod virtual, dar că ascultarea concentrată și comunicarea reală nu au loc aproape niciodată. M-am gândit de multe ori: Poate că noi, muzicienii, ar trebui să ieșim mult mai des cu instrumentele noastre, să mergem la oameni și să le oferim bilete gratuite la concertele noastre. Dacă reușim să convingem măcar o persoană în plus să vină la concert, am câștigat deja ceva! În general, ar trebui să gândim mult mai mult în afara cutiei. Aici, în Berlin, de exemplu, îmi place să cânt muzică în cafenele - doar pentru distracție. Muzica de cameră nu trebuie neapărat să aibă loc într-o sală de concert adevărată!


Credeți că aceasta ar putea fi o abordare generală pentru atragerea de noi audiențe: în afara sălilor de concert, în viață?

Într-un fel, da. Găsesc că activitatea de turneu, așa cum este astăzi, este mult prea agitată: de obicei, avem doar o zi la un loc de concert, ajungem, facem repetiția generală, dăm concertul și plecăm din nou. Muzicienii ar trebui să poată petrece mai mult timp într-un singur loc și să aibă mai multe ocazii de a susține concerte de informare pentru a se conecta cu comunitatea locală. Cum altfel vom genera un nou interes pentru noi înșine și pentru muzica noastră?


Timp de aproape trei ani, majoritatea muzicienilor nu au putut concerta în sălile de concerte sau oriunde altundeva: pandemia Corona a paralizat viața de concert. Cum ați depășit această perioadă?

Personal, a fost o perioadă foarte importantă pentru mine. În primul rând, am găsit un mod mai intens, mai profund de a exersa. Pe de altă parte, pauza obligatorie de la Corona a fost și o binecuvântare pentru mine din punct de vedere mental. Dintr-o dată am avut timp să respir adânc și să mă gândesc intens și autocritic la motivul pentru care fac muzică și dacă am găsit cu adevărat ceea ce vreau să fac în viață. În ceea ce mă privește, pot spune că acum sunt mai sigur pe mine decât înainte: da, sunt pe drumul cel bun, da, vreau să fac muzică. Am găsit un echilibru mai bun între muncă și bucuria de a trăi și știu că mă concentrez pe ceea ce trebuie. Dar știu, de asemenea, că alți muzicieni au avut o experiență foarte diferită: mulți - inclusiv unii dintre cunoscuții mei - au decis să renunțe la muzică ca și carieră în perioada Corona, nu atât din motive financiare, cât pentru că și-au dat seama că muzica nu mai poate fi centrul vieții lor. Oricum ar fi, această fază a forțat un fel de verificare a realității. A fost de neprețuit pentru mine.


V-ați născut la Paris, limba dumneavoastră maternă este olandeza, vă simțiți ca acasă în Franța și în Marea Britanie. Cum se face că acum locuiți și lucrați în Germania?

Pur și simplu așa s-a întâmplat! Am căutat o vreme profesorul de vioară potrivit. În cele din urmă, m-am decis pentru Tabea Zimmermann și pentru Berlin. În mod convenabil, sora mea locuiește, de asemenea, în Germania, în Hanovra. Viața de muzician poate fi destul de grea, așa că este un avantaj să ai rude și prieteni în apropiere, astfel încât să te poți sprijini reciproc. Dar este, de asemenea, o plăcere să lucrezi în Germania.

Veți găsi un sprijin și inițiative incredibile pentru muzica clasică și pentru cultură. Dacă în urmă cu câțiva ani, practic nimeni de la Școala Menuhin nu spunea că ar vrea să meargă să studieze în Germania, acum tot mai mulți vin aici. Există motive întemeiate pentru acest lucru!


Efectuați numeroase turnee ca solist; recent, în 18 februarie, ați susținut un concert la Laeiszhalle din Hamburg, interpretând lucrări de Britten și Șostakovici, printre altele. Este cariera de solist potrivită pentru dumneavoastră? Ați încercat și o poziție de orchestră?

Nu vreau să mă încadrez într-o anumită categorie. Pentru mine, minunea, magia de a fi muzician este să ies în lume și să împărtășesc frumusețea muzicii. În acest sens, oriunde mă va duce viola mea, voi fi fericit să fiu alături de ea.