Interviuri Înapoi

Premiile ICMA 2023. Interviu cu pianistul Alessandro Marangoni

Publicat: marți, 11 Aprilie 2023 , ora 14.18


În acest an, juriul premiilor International Classical Music Awards (ICMA) îl onorează pe pianistul italian Alessandro Marangoni cu un premiu special pentru această aventură discografică anevoioasă, care a ajuns la bun sfârșit și pe care Naxos a publicat-o sub forma unui set unic. În cadrul concertului de gală ICMA de la Wroclaw, Marangoni va interpreta Andante spianato et Grande polonaise brillante de Chopin în versiunea (neobișnuită) cu orchestră, pe 21 aprilie. Iată un articol din partea membrului italian al juriului Musica, de Nicola Cattò și Luca Segalla.


Există mulți pianiști care au abordat, în ultimii cincisprezece ani, piesele și fragmente interesante și provocatoare din cele paisprezece volume din Péchés de vieillesse, enigmaticul testament muzical al bătrânului Rossini. Varianta lui Marangoni e însă prima cu adevărat completă, extinzându-se la toată muzica de cameră și la toate piesele vocale (aproape toate înregistrate cu cântăreți italieni), inclusiv piese contemporane cu Péchés, dar care nu sunt prezente în volumele colecției oficiale, precum și la circa douăzeci de piese inedite descoperite recent. E o muncă solicitantă, plină de surprize, pentru că cele aproximativ două sute de piese din acest corpus sunt foarte eterogene din punct de vedere stilistic și conturează portretul unui compozitor șiret și ironic, pendulând între lejeritatea galantă a salonului și sclipirea de geniu capabilă să deschidă brusc ușile romantismului, pe care Rossini spunea că îl detesta, și chiar reușind, pe alocuri, să depășească romantismul, anticipând pianul francez de la începutul secolului al XX-lea al lui Satie și Debussy.

Născut în 1979, cu o diplomă de la Conservatorul din Alessandria și apoi o specializare cu Maria Tipo și Pietro De Maria, Alessandro Marangoni percepe muzica dintr-o perspectivă cu totul aparte. A înregistrat o versiune integrală a Gradus ad Parnassum de Clementi și e un mare cunoscător al rarităților pianistice din secolul al XX-lea italian, de la Castelnuovo-Tedesco la Victor De Sabata. Debutul său la La Scala în 2007 a fost tocmai pentru a prezenta în premieră mondială lucrările pentru pian ale dirijorului și compozitorului din Trieste. E un pianist curios și dispus să se hazardeze încercând noi direcții în repertoriu, atât în concert, cât și în studioul de înregistrări, un pianist perfect pentru a se aventura în subtilitățile armonice, contra-sensurile și ironia pieselor pentru pian de Rossini. Să se aventureze fără să-și piardă reperele, fără să se lase păcălit de capcanele diseminate pretutindeni de un Rossini care se preface serios când e destins și pretinde că glumește - glumele lui muzicale sunt, însă, foarte rafinate - când e serios.


Cum a luat naștere acest proiect? Și cum s-a schimbat de-a lungul timpului?

Proiectul a luat naștere oarecum din întâmplare: Nu cunoșteam cantitatea aceasta uriașă de muzică rossiniană. În timp ce studiam cu Maria Tipo, într-o zi mi-a spus că a cântat niște Péchés când era tânără și că a crezut că mi s-ar potrivi. Așa că am început să mă documentez și mi-am dat seama de dimensiunea acestei creații: Am înțeles că ar fi fost o muncă extraordinară nu doar ca pianist, ci și în calitate de cercetător, ceea ce mă pasiona foarte mult. Partiturile nu erau ușor de găsit, deseori erau scoase din circulație... Așa că am început - era anul 2008 - să mă gândesc să alcătuiesc o selecție de Péchés pentru un singur CD; dar am observat că nu exista o versiune cu adevărat completă a acestui repertoriu, așa că i-am propus casei mele de discuri, Naxos, să umple acest gol. Au reacționat cu entuziasm. Dar proiectul inițial a crescut de-a lungul anilor, datorită și contribuției unor prieteni de talia lui Alberto Zedda, Bruno Cagli (care a fost primul care mi-a dat câteva manuscrise pe care le deținea) și colaborării cu Fundația Rossini, care mi-a pus la dispoziție manuscrisele. Noi, pianiștii, suntem obișnuiți să lucrăm cu partituri publicate, iar acest lucru a fost diferit față de situațiile obișnuite, dar și incitant. Unele piese din această operă integrală nu fuseseră înregistrate niciodată, altele erau cu adevărat necunoscute, cum ar fi Tema e variazioni, care se afla printre alte partituri la Fundația Rossini și care trecuse neobservată de toată lumea (și nu se afla în catalogul de Péchés pe care Rossini însuși l-a întocmit).


Câte pagini au fost prezentate în premieră?

Douăzeci. Și asta nu e tot. Mai sunt câteva piese descoperite ulterior. Una chiar a doua zi după finalizarea înregistrărilor. Sunt două lucruri mărunte, dar le-aș fi inclus pe CD-uri! Și probabil că vor mai fi și alte descoperiri.


Cum ați organizat împărțirea CD-urilor? A fost o alegere de natură culturală sau una pur practică?

Am încercat să fiu consecvent. La început, m-am gândit să înregistrez album cu album și să realizez câte un disc pentru fiecare album, dar nu a funcționat din punct de vedere al sincronizării. Așa că am făcut alegeri, favorizând unitatea de conținut. La cele 24 de Riens a fost ușor, au ocupat un întreg CD; alteori a trebuit să găsesc soluții diferite.


Întrebarea e dificilă, dar care sunt cele mai interesante piese, dacă ar trebui să alegeți două sau trei?

Aș vrea să menționez "Tarantelle pur sang" (preluată și de Respighi în Rossiniana), care era foarte cunoscută, dar nu în varianta originală, pe care am redescoperit-o la Bruxelles: deci nu mai este pian solo, ci pian cu armoniu, clopoței și cor, ale căror părți originale le-am recuperat. Și apoi, printre rarități, toate acele piese precum 'Ouf! Les petits pois' sau acele preludii care fac ecoul unor stiluri din trecut (Prélude baroque, Prélude fugassé); alte pagini deschid o nouă perspectivă asupra lui Rossini, înglobând un tip de scriitură pianistică care era deja pe deplin romantică. Ne aflăm în anii 1860, unele piese fac trimitere la Schubert, Chopin sau Liszt.


Nu ați ales un instrument istoric, ci un Steinway modern...

Deși respect înregistrările deja existente care folosesc piane de epocă, pe care le găsesc splendide, am ales altceva. Rossini era pasionat de organologie, căuta instrumente din ce în ce mai performante din punct de vedere dinamic și timbral, gândiți-vă doar la relația pe care a avut-o cu Cavaillé-Coll, care a devenit mare și datorită lui Rossini. Această atenție la evoluția instrumentelor m-a făcut să mă gândesc că, poate, ar fi fost fericit să aibă un Steinway pregătit de Fabbrini: se vede din scriitura multor piese.


Acest repertoriu e puțin cântat și din cauza stângăciei tehnice extreme, cu o scriitură care nu e deloc idiomatică: așa e?

Există dificultăți dintre cele mai diverse. Scriitura e cristalină, bogată în polifonie și, în același timp, există cerințe ridicate de virtuozitate, cu salturi stângace, octave stângace umplute cu terțe. Folosește tehnicile lui Liszt și Thalberg (care îi frecventau casa și cântau acolo), dar într-un mod și mai ciudat și mai inconfortabil. E ușor să "murdărești notele", nu le poți cânta la prima vedere, trebuie să le studiezi cu atenție: dispunerea mâinilor e deosebită. Ceva amintește de Chopin: cele 24 de Riens, care pot aminti de cele 24 de preludii, conțin tot felul de dificultăți tehnice, ca și cum ar fi studii.


Așadar, nu se poate găsi nicio asemănare între lucrările pentru pian ale lui Rossini și cele ale contemporanilor săi?

M-am gândit mult la asta, dar e dificil. E o producție "numai a lui", chiar și la nivel formal, stilistic și armonic: nu există revoluții armonice, ci o utilizare frecventă a enarmoniei și a modulațiilor în foarte puține măsuri.


Péchés coincide cu aproape 40 de ani de tăcere a lui Rossini în domeniul operei. Cum vă explicați acest lucru? E o reacție la romantismul predominant sau o consecință a depresiei și ipohondriei sale personale?

Cu siguranță e o combinație de mai mulți factori. Boala a avut o influență, dar Rossini a fost întotdeauna un matematician iscusit, încă de pe vremea când își făcea socotelile la jocurile de noroc în foaierul de la San Carlo. Așa că, sigur, nu mai recunoștea noile tendințe în teatrul de operă și se încuiase în el însuși; apoi, cu Tell, a crezut că a atins un punct culminant în creația sa. Dar mai era un factor de calcul: avea un contract de exclusivitate cu teatrele din Paris pentru care se angajase să nu scrie pentru a avea o rentă viageră. Și asta a contat cu siguranță: a fost o tăcere calculată, forțată de împrejurări și legată de dorința de a face muzică de cameră, pe care nu o încercase niciodată.


Apropo de muzica de cameră: colaborați cu mulți muzicieni de prestigiu în această operă integrală. Ne puteți aminti vreunul dintre ei?

Cu siguranță, cel puțin Enrico Dindo, Massimo Quarta, Ugo Favaro și mulți cântăreți pe care i-am cunoscut la Accademia Rossiniana și care acum sunt vedete, cum ar fi Giuseppina Bridelli, Laura Giordano, Bruno Taddia, Lily Jørstad: a fost minunat să lucrez cu ei în diverse ansambluri, adesea cu corul Ars Cantica dirijat de Marco Berrini. E un nou Rossini, nu cel de operă: sunt pagini de lied, pe care nu le auzi niciodată live.


În concert, cu ce alți compozitori combinați aceste Péchés?

Uneori combin alternativ Rossini și Chopin, și funcționează bine; sau împreună cu Debussy și Liszt, pentru că sunt piese - cum ar fi Marche - care par lisztiene din cauza abundenței de salturi și octave. În rest, fac recitaluri monografice, doar Rossini.


Și, într-adevăr, la gala ICMA, veți cânta o piesă de Chopin! Dar dacă un pianist ar vrea să cânte Péchés în prezent, care e starea materialelor și a surselor?

Péchés au fost publicate de Fundație în Quaderni Rossiniani, dar sunt aproape toate scoase de sub tipar și e dificil să le obții; există un volum Ricordi cu cele 24 de Riens și puține altele. Sper, și lucrez la asta, să apară o ediție critică: Fundația Rossini ar putea să o facă. Problema e apoi că partiturile care există astăzi au unele greșeli de tipar și ar trebui să fie revizuite toate.


Angajamentul dumneavoastră față de Rossini se potrivește bine cu cariera dumneavoastră, care a iubit întotdeauna să descopere drumurile mai puțin străbătute în repertoriu...

Așa e, întotdeauna mi-a plăcut să găsesc noi autori și noi muzici: este o sarcină pentru noi, muzicienii, să facem acest lucru. În paralel cu Rossini, în ultimii ani m-am ocupat de Castelnuovo-Tedesco (Concerte pentru pian, lucrări pentru violoncel cu Dindo, Evangelion), de Clementi, care cu siguranță nu e necunoscut, dar nu e întotdeauna înregistrat (și am înregistrat Gradus ad parnassum, care până acum fusese absent din discografie). Acum înregistrez Concertele pentru pian și orchestră de Vittorio Rieti cu Orchestra Sinfonica di Milano, tot pentru Naxos. Și, de asemenea, îi interpretez pe acești compozitori în concert, deși nu e întotdeauna ușor să convingi directorii artistici să se îndepărteze de repertoriul principal: cu Rossini am avut întotdeauna un mare succes, dar, în general, reacțiile publicului sunt întotdeauna excelente.


Ultima întrebare: pe 21 aprilie, veți cânta la Gala ICMA din Wroclaw. Care este relația dumneavoastră cu Polonia?

Am cântat acolo de multe ori, adesea în Cracovia, dar și în Gdansk, dar mai mult cu orchestra decât în recital solo: am cântat Chopin, Beethoven, dar și una dintre raritățile pe care le-am menționat mai devreme, un concert Castelnuovo-Tedesco. Și abia aștept să mă întorc pentru Gala ICMA!