Agenda de concert Înapoi

Premiera RIGOLETTO de Giuseppe Verdi - la Opera Națională București

Publicat: luni, 10 Februarie 2014 , ora 11.28

20, 21, 22, 23 februarie 2014, ora 19.00

După aproape șase decenii de la intrarea în repertoriu a actualei montări a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, Opera Națională București prezintă în 20 februarie o nouă producție a acestui titlu, în viziunea marelui regizor de origine australiană Stephen Barlow, cu o scenografie semnată de artistul grec Yannis Thavoris. Spectacolul va fi dirijat de Cristian Sandu, iar distribuția va uni soliști invitați din țări precum SUA, Italia, Rusia, alături de artiști ai Operei Naționale București și de invitați din alte orașe ale României.

Premiera Rigoletto devine astfel prima promisiune a anului 2014 care se materializeaza, iar Opera bucureșteană face încă un pas important în direcția transformării sale într-un centru artistic aflat pe harta marilor instituții de gen ale lumii.


Un concept regizoral nou și o scenografie provocatoare

În noua montare Rigoletto, Ducele devine un fel de Al Capone, în timp ce Rigoletto este un fel de entertainer privat al ducelui, care conduce o agen ție de pompe funebre.

Ac țiunea, în libretul original se petrece la Paris în secolul al XIV-lea. Compozitorul însuși a fost nevoit să mute acțiunea în Italia în secolul al XVI-lea pentru a respecta restricțiile impuse de cenzură. În noua montare acțiunea a fost plasată de Stephen Barlow la Chicago, la începutul anului 1929; o perioadă "efervescentă", după cum numește regizorul perioada prohibi ției, o lume condusă de gangsteri și dominată de jocuri de noroc, contrabandă cu alcool, prostitu ție.

Am dorit să găsesc un timp și un loc diferit, unde putem spune această poveste, pentru a o actualiza și a o face contemporană, pentru a permite publicului să se identifice mai bine cu personajele, mărturisește Barlow, care este convins că orașul Chicago din vremea gangsterilor definește cel mai bine lumea periculoasă și întunecată din opera lui Verdi.

Din punct de vedere scenografic Yannis Thavoris a vrut ini țial să redea atmosfera acelei epoci în amănunt, ajungând să creeze o scenografie dominată de culori și forme detaliate.

M-am uitat și la tablouri din acea perioadă și la ilustrații de modă colorate, în care erau prezentate materiale din acea perioadă, deci culorile pe care le-am folosit sunt influențate de tonurile acelui deceniu,mărturisește artistul, iar sursele sale de documentare nu se rezumă doar la atât, Thavoris fiind inspirat și de scena operei bucureștene, mai exact de zidul din spatele scenei, acele cărămizi vechi și frumoase, explică Thavoris.

Yannis Thavoris a fost nominalizat de două ori la Premiul Laurence Olivier - unul dintre cele mai importante premii acordate profesioniștilor din teatru - pentru scenografia operelor La clemenza di Tito de W. A. Mozart și The Rape of Lucretia de Benjamin Britten.


PREMIERĂ

Joi, 20 februarie, ora 19.00

Rigoletto

Operă în trei acte și patru tablouri de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave după drama "Regele petrece" de Victor Hugo

Un spectacol de Stephen Barlow

Scenografia: Yannis Thavoris

Dirijor: Cristian Sandu

Maestru de cor: Stelian Olariu

Distribuții:

20, 22 februarie

Rigoletto - Lucian Petrean (invitat)
Gilda - Shoushik Barsoumian (SUA, invitată)
Ducele - Robert Nagy (invitat)
Sparafucile - Horia Sandu
Maddalena - Eva Mrvoč(Serbia, invitată)
Borsa - Andrei Lazăr
Contele Ceprano - Octavian Dumitru (invitat)
Marullo - Daniel Pop
Giovanna - Adriana Alexandru
Monterone - Marius Boloș
Contesa Ceprano - Elena Dincă (invitată)
Paj - Claudia Caia (invitată)

21, 23 februarie
Rigoletto
- Martin Fulop (invitat)
Gilda - Romina Casucci (Italia, invitată)
Ducele - Paul Tabone (Australia, invitat)
Sparafucile - Petre Burcă (invitat)
Maddalena - Polina Garaeva (Rusia, invitată)
Borsa - Andrei Lazăr
Contele Ceprano - Octavian Dumitru (invitat)
Marullo - Daniel Pop
Giovanna - Adriana Alexandru
Monterone - Marius Boloș
Contesa Ceprano - Elena Dincă (invitată)
Paj - Claudia Caia (invitată)

Următoarele reprezentații: 21, 22, 23 februarie, 14, 15 martie, 2 aprilie si 7 mai