Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră-eveniment la Teatrul Național Radiofonic – Volpone, de Ben Jonson

Publicat: luni, 30 Octombrie 2023 , ora 16.37

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, un spectacol-eveniment: Volpone, de Ben Jonson. Spectacolul se va difuza la Radio România Cultural joi, 2 noiembrie, de la ora 22:00 (partea I) și vineri, 3 noiembrie, de la ora 22:00 (partea a II-a).

Traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul titular: Virgil Ogășanu. În distribuție: Mircea Rusu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Valentin Teodosiu, Rareș Andrici, Zoltan Octavian Butuc, Ionuț Kivu, Mihai Gruia Sandu, Cristi Dionise, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Eduard Adam, Irina Mazanitis, Costina Cheyrouze, Mihai Dinvale. Regia de montaj: Robert Vasiliță, Florin Bădic și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Spectacolul Volpone, de Ben Jonson, va putea fi audiat în avanpremieră marți, 31 octombrie, de la ora 14:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București - în spatele Bisericii Albe). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul face parte dintr-un ambițios program, dedicat aniversării Radioului public, program ce cuprinde cele mai bune producții sonore din toate timpurile, pe care le vom difuza, la posturile naționale, pe toată durata lunii noiembrie, sub deviza 95 de ani de Radio România.

Pentru Teatrul Național Radiofonic, premiera Volpone, de Ben Jonson, în traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihai Lungeanu, reprezintă o oglindă expresivă a societății, un spectacol-eveniment, una dintre marile montări ale scenei sonore contemporane. Spectacolul este o adevărată bijuterie radiofonică, iar Virgil Ogășanu izbutește o interpretare magnifică, stăpânind perfect toate nuanțele personajului, dominând cu strălucire secvențele sonore în care apare.

Piesa Volpone, reprezentată întâia dată la 1605-1606, este una dintre capodoperele literaturii universale, un text în care autorul englez atinge culmea artei sale dramatice. Piesa creează tabloul unei societăți corupte, în spațiul unei Veneții a luxului și a desfrâului, iar relațiile umane par a fi bazate exclusiv pe minciună și pe interes. Caracterul moralist și vigoarea satirică sunt dublate de nota amară.

Traducerea lui Mihai Lungeanu este remarcabilă, în acord cu stilul lui Ben Jonson și, în același timp, modernă și nuanțată. Textul radiofonic a devenit, împlinindu-se în spectacolul sonor, o satiră a societății contemporane.

Regia muzicală semnată de Patricia Prundea și regia tehnică a lui Codrin Lazăr echilibrează inspirat secvențele dramatice și recompun în limbaj auditiv elementele piesei.

Teatrul Național Radiofonic își îndreaptă atenția către marile texte ale literaturii dramatice, așadar o nouă variantă radiofonică după Volpone de Ben Jonson este mai mult decât binevenită și oferă actorilor experiența confruntării cu partituri excepționale, de autentică forță comică și satirică. Mihai Lungeanu a izbutit acum o variantă antologică a spectacolului, oferindu-ne un text impecabil alcătuit, imaginând un univers sonor fascinant, dirijând atent actorii, canalizându-le precis energiile și forța creatoare.