Agenda de concert Înapoi

Preludiu Christmas Jazz pe 18 și 19 decembrie, la Palatul Tinerimea Română

Publicat: luni, 11 Decembrie 2023 , ora 10.00
Preludiu Christmas Jazz este genericul sub care Palatul "Tinerimea Română" găzduiește concertul de Crăciun al Corului de Cameră ,,Preludiu-Voicu Enăchescu", dirijat de Andrei Stănculescu, pe 18 și 19 decembrie, de la ora 19. Pe scenă vor urca și muzicienii Albert Tajti - pian, Alexandru Arcuș - saxofon, Răzvan Cojanu - contrabas, Iulian Nicolau - percuție, pentru a completa sound-ul plin de culoare specific muzicii de sezon, într-un concert educativ pentru elevi și studenți.

Mereu în căutare de noi abordări stilistice, Preludiu vine de această dată cu o propunere surprinzătoare, menită să anime peisajul sonor specific sărbătorilor de iarnă. Posesori ai unei tehnici desăvârșite, adevărați virtuozi ai genului cameral, membrii Preludiuluiconduși de Andrei Stănculescu își propun să atragă și să educe publicul tânăr în spiritul unei libertăți și bucurii totale, pe care doar sonoritățile jazz-istice le pot oferi, acum în prag de sărbătoare.

Așadar o întâlnire incitantă și unică între cele mai îndrăgite colinde, cele mai strălucite performanțe vocale și adevărați maeștri de clasă internațională ai improvizației, vârfuri ale scenei de jazz din România sunt elementele de atracție ale celor două concerte Preludiu Christmas Jazz la care este invitat publicul în elegantul cadru al Palatului Tinerimea Română.

Accesul publicului se face pe baza rezervării, în limita locurilor disponibile.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

BIOGRAFII

CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU - VOICU ENĂCHESCU

Primul concert al formației a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenților din București. Până acum doi ani, Corul de Cameră Preludiu a fost condus de creatorul său, maestrul Voicu Enăchescu, iar în toată această perioadă, ansamblul și-a adus contribuția la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospețimea, și, în același timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii.

În cei 50 de ani de activitate "Preludiu" a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc "Electrecord" și trei C.D. - uri (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale românești).

De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră "Preludiu" și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional "George Enescu" (1995), "Premiul pentru excepționalul program prezentat", distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu - membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul în vederea colaborării cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru.

Din februarie 2023, poartă numele Corul de cameră PRELUDIU - Voicu Enăchescu.

Andrei Stănculescu

Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).

În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD - Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.

Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sauFrancois Xavier-Roth. Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.

Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.

Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.