ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Agenda de concert Înapoi

Poze si Pozne – spectacol muzical-teatral educativ pentru copii

Publicat: vineri, 8 Octombrie 2021 , ora 14.12

Sâmbătă, 9 octombrie, ora 11.00, are loc la Auditorium Maximum din Cluj Napoca (sediu al Filarmonicii "Transilvania") premiera spectacolului educative muzical-teatral "Poze și pozne", pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu. Din distribuție fac parte pianista Adriana Toacsen, actorii Adela Mihai și Ionel Barac. Spectacolul va fi prezentat în cadrul unui turneu în datele de 13 octombrie, ora 17,00 (Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești), 18 octombrie, ora 11,00 (Filarmonica "Oltenia" din Craiova), 21 octombrie, ora 11,00 (Teatrul "Act" din București), 3 noiembrie, ora 18.30 (Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12,00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București).

Adriana Toacsen este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, instituție în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore si Delia Pavlovici și a câștigat premii la concursuri prestigioase, precum "Jeunesses Musicales" și "Mihail Jora" de la București, "Mozart" de la Cluj-Napoca și Concursul de muzică de cameră de la Salonic, Grecia. Adriana Toacsen a apărut în fața publicului în diverse ipostaze: în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale.

Adela Mihai a studiat la Universitatea Worcester din Marea Britanie și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale. Pasionată și de alte domenii artistice precum muzica și coregrafia, Adela Mihai a evoluat ca actriță sau dansatoare în spectacolele "On the Roof", "Iubire pentru 3 plus 1" și "Visul unei nopți de vară", precum și în filmele "Singh is Blingh", "O infinitate de Dumnezei" și "Virtuality". În anul 2019, Adela Mihai a fost desemnată "Cea mai bună actriță" primind Premiul juriului la Gala Hop - Gala tânărului actor.

Ionel Barac, absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, este licențiat în arta mânuirii marionetei. A făcut parte din Compania "Passepartout Dan Puric", iar în prezent colaborează cu Opera Națională București, Compania9 și cu Grupul de muzică medievală și tradițională "Truverii". Printre spectacolele de teatru în care a evoluat, se numără "Țara lui Gufi" în regia lui Decebal Marin, "Drumul Mătăsii" de Ana Pepine și Paul Cimpoeru, "Fluturi și oameni" și Curcubeul Poveștilor" regizate de Silviu Oltean și "Cănuță, om sucit" în regia lui Eduard Cîrlan.

Celina Petrescu are o bogată experiență în lumea teatrului și filmului românesc. A studiat la Facultatea de Litere a Universității București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică și la Facultatea de Jurnalism. În anul 1993, a scris scenariul pentru filmul de lung metraj "Nuntă cu sirenă" difuzat la TVR. S-a implicat în realizarea unor producții de succes: "Opera de trei păzește" (teatru muzical), "O afacere pe cinste" (teatru radiofonic) și filmul "My friend Christi" (scurt metraj artistic); de asemenea a scris scenarii de documentare istorice pentru TVR. Între anii 2002 și 2012, Celina Petrescu a semnat scenariul și regia pentru "Lecția micului meloman" la Radio România Muzical, una dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice.

Turneul este inclus în seria de evenimente "Mihail Jora - Timpul care apropie", organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie - 8 noiembrie 2021, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.

Detalii pe site-ul http://jora.musicrit.ro