Agenda de concert Înapoi

Povestea lui „Don Quijote”, transpusă în balet pe scena Operei Naționale București

Publicat: luni, 10 Iunie 2019 , ora 14.02

Opera Națională București prezintă joi, 13 iunie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet "Don Quijote" de Ludwig Minkus. Regia și adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Jaroslav Slavickę, scenografia Josef Jelínek. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

Mai multe versiuni ale baletului "Don Quijote" au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poartă numele lui Jaroslav Slavickę, artistul însuși a declarat: "Coregrafia spectacolului se bazează pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai bună versiune din toate timpurile, deoarece concepția lor și celebrele scene de dans au făcut ca acest balet să reziste în teatrele din toată lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul să aibă continuitatea dorită, să aibă viteză și ritm. Mi-am dorit o expunere a acțiunii clară și logică, iar regizoral am urmărit un joc convingător, ca și o descriere colorată a personajelor."

Ritm, culoare, atmosfera plină de viață a unui orășel din Spania, personaje pitorești inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasă cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distribuții de excepție înseamnă împreună reprezentația din 13 iunie 2019 de pe scena Operei Naționale București.

La Opera Națională București, baletul "Don Quijote" cunoaște prima variantă în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu și scenografia Ofeliei Tutoveanu Drăgănescu. În anul 2000, Mihai Babușka oferă, în spiritul liniei clasice, o nouă adaptare coregrafică a baletului "Don Quijote", în scenografia Adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montări de la Opera Națională București fac parte Katerina Slavicka -Elčlégrovà - asistent coregrafie, scenografia a fost creată de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).