ACUM:
17.00
Arpeggio (R)
Beethoven & more pentru două ore.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Pianul Călător - ENCORE

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 16.56

La cererea publicului, turneul național al pianistului Horia Mihail - ediția a 11-a continuă (mai-iunie 2021)

După concerte susținute în 7 orașe din țară - Sibiu, Deva, Brașov, Satu Mare, Târgu Jiu, Caracal și București, la Sala Radio, pe 8 iunie, ediția a 11-a a turneului național Pianul călător, intitulată Encorese prelungește până pe 27 iunie.

Horia Mihail va mai susține recitaluri la Slatina - 11 iunie, Roman - 16 iunie, București - Grădina cu filme, Creart - 22 iunie, Bistrița - 27 iunie și chiar la Chișinău, pe 17 iunie.

Un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum, încântă publicul care revine cu entuziasm în sălile de concert sau în aer liber, pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul călător susținut de pianistul Horia Mihail. În premieră, anul acesta, recitalul este urmat - în majoritatea orașelor - de proiecția filmului documentar Pianul călător - 10 ani, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin și un traseu cu totul inedit.

Călătoria anului 2021 a început pe 28 mai, la Sibiu și se încheie pe 27 iunie la Bistrița, cuprinzând 12 recitaluri în 10 orașe din țară și la Chișinău, programul fiind actualizat pe măsură ce condițiile au permis-o, în acord cu vremurile atipice și imprevizibile pe care le parcurgem.

Am știut când începem, dar nu am știut când ne vom opri…

De altfel, era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărțile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 pianecălătoare puse la dispoziție de Radio România, sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

Filmul documentar Pianul călător - 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte și recitaluri susținute de pianistul Horia Mihail în zeci de orașe ale țării și chiar peste granițe. Pianul călător - 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediție, un documentar ce va rămâne ca mărturie a unui efort de a aduce comunitățile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

Trecerea acestui turneu prin orașe mai mici ale țării și rămânerea pianelor de concert la dispoziția unor astfel de comunități este o modalitate de a pune în evidență potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea și pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar și așa, ele pot aduce o contribuție valoroasă și pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar și a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze și să asigure proiecte pentru a se regenera.

Proiectul turneului național Pianul călător este o astfel de inițiativă, iar filmul Pianul călător - 10 ani este un moment de reflecție, un moment în care ne oprim puțin, ne uităm înapoi, după care continuăm drumul, pentru că încă mai sunt foarte multe de făcut.

www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

https://youtu.be/cgT21bqfNG0

ITINERAR

28 mai 2021, ora 19 - Sibiu, Sala Thalia

29 mai 2021, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte a Colegiului Național "Decebal"

2 iunie 2021, ora 19 - Brașov, Sala Patria

3 iunie 2021, ora 18.30 - Satu Mare, Sala Filarmonicii "Dinu Lipatti"

5 iunie 2021, ora 20 - Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără sfârșit - în aer liber

6 iunie 2021, ora 20 - Caracal, Teatrul Național din Caracal

8 iunie 2021, ora 19 - București, Sala Radio

11 iunie 2021, ora 19 - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"

16 iunie 2021, ora 19 - Roman, Casa de cultură

17 iunie 2021, ora 19 - Chișinău, Sala cu orgă

22 iunie 2021, ora 20.30 - București, Grădina cu Filme - Cinema & More (CREART) - în aer liber

27 iunie 2021, ora 19 - Bistrița, Sinagoga