Evenimente Înapoi

Pianul Călător a rămas la Deva. Turneul lui Horia Mihail continuă

Publicat: luni, 4 Mai 2015 , ora 8.57

După ce Pianul Călător s-a auzit la Luduș, apoi la Baia de Arieș și la Alba Iulia, acesta rămas la Casa de Cultură din Deva, turneul de concerte și recitaluri al pianistului Horia Mihail continuând însă. El chiar se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru a un alt eveniment al turneului, și anume un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraș.

Turneul Internațional Pianul Călător, ediția a V-a, un proiect Radio România, se desfășoară în perioada 22 martie - 20 mai 2015 și este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociația Culturală Accendo.

Sosirea pianului a fost un eveniment pentru iubitorii muzicii din Deva, aceștia declarând:

"O idee foarte bună. Avem mulți copii talentați aici, este foarte util. Ei ar trebui să încerce." "Oare nu ar putea rămâne mai mult? Sa îl vadă toată lumea." "Avem și școală de muzică în oraș, va fi sigur foarte folosit." "Este o mare bucurie să fie așa un eveniment în orașul nostru." "Am auzit la Radio și am venit cu copiii mei."

Horia Mihail s-a despărțit încă o dată de un pian călător, fără regrete însă, căci se va întoarce la el cu mai multe prilejuri:

"De fiecare dată pianele au fost folosite. Acesta este motivul pentru care această inițiativă pornită acum 5 ani continuă. Am cântat deseori pe pianele călătoare în locurile în care ele au rămas și au existat în fiecare an acțiuni importante pentru comunitățile respective. În acest an, personal voi vizita toate cele trei piane călătoare în diverse ipostaze, atât ca solist, cum se întâmplă acum în turneul Pianul Călător, cât și ca acompaniator sau partener de muzică de cameră în deja binecunoscutele turnee Vioara lui Enescu, Duelul Viorilor și Flautul fermecat. Așadar nu este în van și acum am curajul să spun: viitorul sună bine!"

Turneul Internațional "Pianul călător" este o poveste de succes acum, dar ea a pornit de la o necesitate. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Așa a început călătoria pianelor, puse la dispoziție de Radio România, prin țară.

Horia Mihail se pregătește acum pentru evenimentele de gală de la Sala Radio din București. Pe 5 mai el va susține un recital ce cuprinde cele șase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante de Franz Liszt și se va încheia cu Carnaval Op. 9 "Scènes mignonnes sur quatre notes" de Robert Schumann.

Pe 8 mai va fi un regal muzical în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Regalității. Horia Mihail va cânta împreună cu Orchestra Națională Radio, dirijată de Radu Popa, Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov. Concertul se va desfășura în prezența membrilor Familiei Regale a României.

Dar evenimentele din Capitală nu se vor încheia aici. Pianul Călator se va auzi și în acest an în aer liber, în parcul Herastrău, unde Horia Mihail va oferi, cu sprijinul ARCUB, două recitaluri în zilele de 16 și 17 mai 2015 de la ora 17.00.


Amănunte pe www.pianulcalator.ro

ITINERAR:

5 mai, București, Sala Radio - Recital

8 mai, București, Sala Radio - Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă - Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul "Jean Bart" - Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură - Recital

14 mai, Chișinău, Sala cu orgă - Recital

15 mai, Barlad, Pavilionul "Marcel Guguianu" - Recital

16 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

17 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

19 mai, Iași, Aula BCU - Recital

20 mai, Bistrița, Sinagoga - Recital


Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brașov

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov, Radio România Reșița, Filarmonica de stat din Timișoara, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale "Aurel Stroe" din Bușteni, Filarmonica de stat din Ploiești, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăria din Luduș, Casa de cultură din Baia de Arieș, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iași, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud.

Parteneri media:, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio România Chișinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.