Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Tzimon Barto interpretează trei lucrări concertante - live de la Stuttgart la 'Scena europeană' în 20 ianuarie

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2017 , ora 10.38

Pianistul american Tzimon Barto, unul dintre artiștii emblematici ai generației de peste 50 de ani, oferă un regal concertistic la Stuttgart împreună cu Orchestra Radiodifuziunii recent reorganizată și reputatul dirijor Christoph Eschenbach. Va interpreta lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Rihm și Richard Strauss, așadar o paletă stilistică cuprinzătoare, pe măsura talentului său excepțional.

Vineri seara, pe 20 ianuarie, de la ora 21.00, Tzimon Barto va putea fi auzit pentru prima oară în transmisiune directă la Radio România Muzical. Solistul serii are un profil aparte, atipic se poate spune, pentru că se numără printre puținii pianiști de talie mondială care practică și culturismul! Forță, dar și sensibilitate se remarcă atât în discografia sa impresionantă (de la Johann Sebastian Bach, la Charles Ives), cât și în documentarele ce-l au în centrul atenției.

Cu o înfățișare atletică atent întreținută, protagonistul transmisiunii se remarcă prin deschiderile intelectuale cultivate în paralel cu arta pianistică: scrie romane și poezii; la Institutul "Lake Eustis" din Florida a fondat un concurs de compoziție ce-i poartă numele și care e destinat tinerilor sub 18 ani, cerând lucrări pentru pian inspirate din literatură; acum este artist rezident la Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart planificând multe concerte și recitaluri; și, ca un stimulent în plus, se specializează în limba mandarină.

De Christoph Eschenbach îl leagă o lungă prietenie, mai cu seamă că sub bagheta lui a debutat în 1988, debut realizat cu Orchestra Simfonică Națională din Washigton. Cu ei vom asculta de la Stuttgart Rondo KV 386 în La majorde Mozart, Concertul nr. 2 de Wolfgang Rihm (dedicat solistului) și Burlesca în re minor de Richard Strauss. Așteptăm și partea a doua a concertului când dirijorul, distins anul trecut cu premiile Hindemith și Brahms, pregătește Simfonia a VIII-a în Fa major de Ludwig van Beethoven.

Transmisiune directă la Scena europeană, vineri, 20 ianuarie, ora 21.00

Monica Cengher