Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianistul Rudolf Buchbinder și lucrări de Franz Schubert - Music Box, 29 iulie 2013

Publicat: vineri, 26 Iulie 2013 , ora 14.02


În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" vă prezint cel mai nou CD al pianistului austriac Rudolf Buchbinder: lucrări de Franz Schubert înregistrate pentru casa Sony, un album lansat în 19 iulie 2013.

Sunt sigură că cei care iubesc muzica clasică știu deja că Rudolf Buchbinder este unul dintre invitații Festivalului George Enescu 2013: el va interpreta în 11 și 12 septembrie integrala concertelor de Beethoven alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Rudolf Buchbinder este un mare pianist al zilelor noastre: îl asemăn cu Radu Lupu, prin același spirit clasic, prin preferința pentru aceiași compozitori - Beethoven, Mozart, Schubert în special, prin eleganța sunetului și o ascuțime a minții ce se simt atât de clar în interpretare.

Nu spectaculosul este ceea ce sesizezi în primul rând când îl asculți pe Rudolf Buchbinder, ci o eleganță nemuritoare, un spirit fin pe care atât de rar îl mai întâlnești în societatea contemporană.

Ascultați cele 4 impromptu-uri op.90 D 899 de Franz Schubert și veți înțelege mai bine ceea ce vreau să vă spun.

Pe același disc prezentat astăzi, Rudolf Buchbinder a inclus și o sonată de Franz Schubert: monumentala și atât de solicitanta sonată D960 în Si bemol major, una dintre cele mai cunoscute sonate de Franz Schubert. Ascultând-o, mi-a răsărit în minte aceeași comparație între Radu Lupu și Rudolf Buchbinder - doi pianiști atât de speciali în peisajul muzical contemporan, venind cu o sensibilitate și înțelegere a muzicii interpretate din alte vremuri, poate mai bune. A asculta Schubert cu Buchbinder este în primul rând o aventură spirituală, nu una senzorială, muzica nu doar gâdilă plăcut urechea - ca să-l parafrazez pe Caragiale - ci și inima și intelectul.

Discul ascultat astăzi este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul Radio România Muzical www.romania-muzical.ro. Vă invit să ascultați sau să reascultați emisiunile cu discurile intrate în concurs și să votați.

Săptămâna viitoare, luni, 5 august, de la ora 20, ascultați un disc din seria dedicată de Vladimir Ashkenazy muzicii lui Rahmaninov: 2 triouri cu pian - un album ce urmează să fie lansat în 6 august la nivel internațional.

Cristina Comandașu