Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianistul Rafal Blechacz interpretează integrala polonezelor de Frédéric Chopin - Music box, 4 noiembrie 2013

Publicat: luni, 4 Noiembrie 2013


Cel mai nou disc al pianistului polonez Rafal Blechacz cuprinde integrala celor 7 poloneze semnate de Frederic Chopin și publicate pe parcursul vieții sale. Este un un album care s-a lansat în 6 septembrie 2013 și pe care l-am inclus și în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013"

Cred că numele lui Rafal Blechacz vă este deja familiar, chiar dacă nu am avut până acum șansa să-l ascultăm în România - măcar pentru faptul că aici, la Music box, emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, i-am putut asculta cele 4 discuri anterioare apărute la celebra casă Deutsche Grammophon. Rafal Blechacz a mai înregistrat din creația lui Frederic Chopin integrala preludiilor op.28 și cele două concerte pentru pian și orchestră. Iar acum propune acest nou album Chopin care ne propune o viziune deosebită asupra polonezelor lui Chopin: una a unui polonez care înțelege poate mai profund decât pianiștii de altă naționalitate esența unor lucrări cu profundă nuanță națională, așa cum sunt polonezele chopiniene.

Rafal Blechacz a atras atenția întregii lumi muzicale când în 2005, la vârsta de 20 ani a cucerit marele premiu al Concursului Chopin de la Varșovia, iar evoluția sa a fost considerată atât de bună, încât juriul a considerat că premiul al II-lea nu trebuie acordat, pentru a marca diferența atât de mare de valoare între Blechacz și următorul laureat. În 2006, Rafal Blechacz semna un contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon, iar cariera sa prindea aripi: astăzi, Rafal Blechacz poate fi ascultat pe cele mai mari scene internaționale, discurile sale se vând în cantități record, mai ales în țara lui natală, Polonia, dar mai mult decât atât, discurile lui sunt distinse cu importante premii, printre care, cel mai recent, un premiu Echo în urmă cu un an.

Și toate acestea, cu toate că Rafal Blechacz este încă foarte tânăr - nu are decât 28 ani: totuși, spre deosebire de alți artiști tineri din generația lui, mi se pare că el rămâne cu capul pe umeri și-și privește matur cariera: nu are prea multe concerte, înregistrează un CD pe an, își lasă timp de reflecție și studiu. Iar toate acestea se simt în interpretarea lui.

Admir mult modul în care Rafal Blechacz interpretează aceste 7 poloneze de Chopin, publicate de compozitorul polonez în timpul vieții sale. Dacă urmăriți videoclipul de prezentare a discului, publicat și pe site-ul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", veți vedea cum Blechacz însuși spune că a cântat aceste poloneze încă din copilărie și că a început să se gândească la acest disc încă din urmă cu 3 ani. Și mai mult decât atât, că este necesar să înțelegi foarte bine sensul și ritmul dansurilor populare cuprinse în polonezele chopiniene. Mulți pianiști abordează aceste poloneze, dar prea puțini reușesc să creeze din ele ceea ce și-a imaginat Chopin - fie sunt prea romanțios interpretate, fie prea bătăios. Rafal Blechacz găsește tonul just - între romantism și spirit național - un stil sobru, fără efuziuni inutile și totuși, plin de emoție, exprimată într-un mod introvertit.

Cristina Comandașu