Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianistul Maurizio Pollini cu sonate de Beethoven - Music box, 16 decembrie 2013

Publicat: luni, 16 Decembrie 2013 , ora 8.19
Vă propun un disc lansat în 4 octombrie 2013 de pianistul Maurizio Pollini, care la 71 ani își continuă prodigioasa carieră discografică înregistrând 4 sonate de Beethoven. Este penultimul disc din seria care conține integrala sonatelor pentru pian de Beethoven, înregistrate de Maurizio Pollini. Discul conține sonatele nr.4, 9, 10 și 11.

Binecunoscutul pianist Maurizio Pollini a început să înregistreze sonatele de Beethoven pentru casa Deutsche Grammophon în anul 1989. În octombrie 2013 a apărut penultimul disc din această serie, în care Pollini își demonstrează încă o dată evidentele calități de pianist beethovenian - să ținem cont că el a înregistrat, în mai multe versiuni, și integrala concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven.

Maurizio Pollini este cu siguranță unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre. Colaborează de 40 ani cu casa Deutsche Grammophon și este una dintre vedetele acestei importante case de discuri. Deține două premii Grammy și a fost inclus în 2012 în Gramophone Hall of Fame. Ca să nu mai amintesc de importante premii pe care le-a obținut în tinerețe, printre care și premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia în 1960.

Este admirabil că la o vârstă la care alții sunt deja demult la pensie, Maurizio Pollini înregistrează un nou disc, urmărind să-și împlinească un proiect deo viață - integrala sonatelor de Beethoven.

Am citit cu interes părerile formulate de diverși ascultători despre acest disc pe www.amazon.com. Iar părerile sunt diverse: unii cred că e o realizare remarcabilă, alții, că interpretarea este lipsită de lirism. Eu m-aș plasa la mijloc între aceste păreri. Și eu am remarcat răceala din interpretarea lui Pollini - poate că nedorind să dea o nuanță romantică interpretării a trecut granița în partea cealaltă, ceea ce de altfel se poate petrece foarte ușor. Sigur, nici din punct de vedere tehnic nu-l mai putem compara cu pianiștii tineri de astăzi, și cred că nici nu trebuie să facem o asemenea comparație. Micile probleme tehnice se relevă mai ales în ultima sonată de pe disc. Însă totuși, nu trebuie să ne uităm că ne aflăm în fața unui mare pianist și a testamentului său artistic - acest greu și mare proiect: integrala sonatelor de Beethoven.

Cristina Comandașu