Recomandări Înapoi

Pianistul Jan Lisiecki - lucrări concertante de Frédéric Chopin: Music box, 20 martie

Publicat: luni, 20 Martie 2017 , ora 15.49


În 10 martie 2017, casa Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou album al pianistului canadian Jan Lisiecki, care pe 23 martie va împlini 22 ani: lucrări concertante pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin, acele opusuri de tinerețe ale lui Chopin mai puțin cunoscute decât celebrele concerte pentru pian și orchestră.

Iar aceste patru opusuri concertante de tinerețe sunt: Andante spianato și marea poloneză briantă op.22, Rondo à la krakoviak op.14, Fantezia op.13 pe teme poloneze și Variațiunile op.2 pe tema La ci darem la mano din opera Don Giovanni de Mozart.

Jan Lisiecki a înregistrat alături de Orchestra Elbphilharmonie a Radiodifuziunii din Hamburg, sub conducerea dirijorului polonez de 34 ani, Krzysztof Urbanski.

Un pianist de 22 ani cu o importantă carieră internațională

Jan Lisiecki este un pianist canadian din părinți polonezi, iar această ascendență este extrem de importantă pentru acest muzician considerat un copil-minune al pianisticii contemporane. De altfel, cu Jan Lisiecki am mai avut ocazia să ne întâlnim la Radio România Muzical, ascultându-i precedentele-i trei discuri apărute la Deutsche Grammophon sau în concertele înregistrate de alte radiodifuziuni europene. Și de fiecare dată a fost admirat pentru maturitatea și măiestria sa, care transcend cu mult vârsta lui. Să ne reamintim că Lisiecki s-a lansat la nivel internațional după prezența sa în 2008 la festivalul polonez Chopin și Europa sa, când a interpretat Concertul nr.2 de Chopin - avea atunci doar 13 ani. Un an mai târziu a cântat la Varșovia și Concertul nr.1 de Chopin, iar cele două înregistrări realizate atunci au fost gravate pe un disc care a primit numeroase distincții internaționale, ceea ce a condus și la contractul lui Jan Lisiecki cu celebra casă de discuri Deutsche Grammophon. Era 2010, iar Lisiecki avea doar 15 ani...

Trebuie să recunoaștem că sarcina tinerilor pianiști de astăzi este foarte grea: sunt deja atât de mulți pianiști care au scris istorie în trecut, care au lăsat modele de interpretare pentru opusurile consacrate. În plus, cerințele de ordin tehnic sunt astăzi foarte mari, impuse și de concursurile internaționale care reprezintă rampele de lansare pentru cariere de înalt nivel. Sunt foarte puțini cei care se impun pe alte căi decât cea a concursurilor internaționale, iar Lisiecki este unul dintre ei: încă de la debutul său cu orchestra, când avea 9 ani, a fost considerat un copil-minune și el s-a impus mai ales datorită concertelor și înregistrărilor. Este adevărat însă că Jan Lisiecki este un caz cu totul aparte, pentru că un talent atât de strălucitor apare atât de rar: cine ar putea ghici că în spatele rafinamentului și naturaleței cu care a fost înregistrat discul de astăzi stă un pianist de doar 21 ani?

Și un repertoriu mai rar abordat din creația lui Chopin

Jan Lisiecki este un pianist care vrea să găsească căi de exprimare noi, fără a epata cu excentricități în interpretare, ci cu nuanțe noi și repertorii mai puțin cunoscute. Poate părea ciudat, dar în catalogul Deutsche Grammophon nu există prea multe versiuni pentru toate cele 4 opusuri chopiniene pe care le-a ales Lisiecki.

Poate mai mult decât concertele pentru pian și orchestră, lucrările de pe discul pe care-l ascultăm astăzi vorbesc despre originea poloneză a lui Frédéric Chopin: naționalul transformat în universal, în muzica unui genial creator. Însă când un pianist și un dirijor de aceeași origine cu compozitorul se întâlnesc, sensul acestei muzici devine încă mai clar: Jan Lisiecki și Krzysztof Urbanski reușesc să evoce nu numai ceea ce este universal în muzica lui Chopin, ci și această nuanță legată de peisajul polonez muzical, cu atât mai mult în Fantezia op.13 pe teme poloneze.

Un final solo

Jan Lisiecki este un pianist care știe că tehnica strălucitoare nu este un scop în sine și care în cadrul tradiției caută modalități de a-și exprima individualitatea; un tânăr pianist considerat una dintre marile promisiuni pentru pianistica secolului XXI, dacă deja nu este mai mult decât o promisiune. Jan Lisiecki și finalul albumului său Chopin apărut pe 10 martie: Nocturna op. posth. în do diez minor. Muzica vorbește mai mult decât oricare cuvinte care pot fi spuse....

Noul album Chopin semnat de Jan Lisiecki poate fi ascultat luni, 20 martie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 26 martie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.

Cristina Comandașu