Se întâmplă la Radio România Înapoi

Pianistul Horia Mihail în Țara de foc

Publicat: vineri, 11 Octombrie 2013 , ora 9.20

Pianistul Horia Mihail va participa la mijlocul acestei luni la Festivalul internațional de muzică clasică de la Ushuaia - Argentina (15 octombrie 2013), unde va reprezenta România cu un recital ce va conține programul turneului național Pianul călător organizat de Radio România Cultural și asociația culturală Accendo pentru a treia oară în acest an. Repertoriul ales - Patetica, Sonata Lunii și Appassionata de Beethoven - va fi reluat în această formulă internațională a turneului, la Festivalul internațional de muzică clasică de la Ushuaia.

Înaintea concertului din Țara de foc, Horia Mihail va concerta la Buenos Aires, în 13 octombrie, în Salonul de Cameră al Centrului Cultural "Uzina de Artă" ("Usina del Arte") din capitala argentiniană, spațiu cultural de referință în peisajul cultural argentinian, cu sprijinul guvernului orașului Buenos Aires.

"E pentru prima dată când trec Ecuatorul în calitate de muzician sau de turist, așa că este o premieră pentru mine din toate punctele de vedere. Mă duc în Argentina. La Buenos Aires voi cânta un recital solo, apoi iarăși zbor pentru câteva ore până la capătul pământului, spre cel mai sudic oraș din lume, oraș care găzduiește un festival unde am fost invitat să cânt un recital Beethoven, iar eforturile a patru instituții, este vorba de Ambasada României în Argentina, Institutul Cultural Român, Radio România și Fundația Vodafone au făcut posibilă această deplasare a mea la 34.000 de km de București în linie dreaptă. Mă bucur că povestea Pianului călător va ajunge până în Țara de foc."

La nivel național, proiectul turneului Pianul călător s-a dovedit și în 2013 o poveste de succes. În primăvara acestui an, Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale țării, s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare și la Mediaș, a călătorit cu cel de-al treilea pian (un Steinway recondiționat și pus la dispoziție de Radio România) prin parcurile bucureștene și apoi prin trei orașe din Moldova în care nu se găsesc piane de concert, respectiv Bârlad, Tecuci, Roman. Drumul nu a fost ușor deoarece pianul, care cântărește 700 de kg, a fost coborât, montat și acordat în fiecare oraș. Efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniți la recitaluri. La finalul călătoriei, pianul a fost încredințat comunității locale din Tulcea.

"Încă de la primele atingeri ale claviaturii publicul a fost total subjugat de claritatea și frumusețea sunetului, calități specifice doar marilor pianiști. Am închis ochii și, pentru câteva momente, am avut senzația că acele sunete sublime ieșeau de sub degetele lui Radu Lupu, ori ale oricărui altuia dintre marii titani ai pianului: Arturo Benedetti Michelangeli, Daniel Barenboim, Murray Perahia. Remarcabilă mi s-a părut în interpretarea propusă de Horia Mihail, acea armonizare perfectă între cerebralitatea cu care reușea să alcătuiască frazele și sensibilitatea rafinată ce învăluia corpul sonor într-o aură diafană, elemente esențiale ale mult râvnitului tușeu pianistic care îi particularizează pe interpreți." (Cultura, mai 2013)

Deplasarea în Argentina a pianistului Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României la Buenos Aires, al Radio România și Fundației Vodafone.