Recomandări Înapoi

Pianistul Grigory Sokolov - Concerte de Rahmaninov și Mozart: Music box, 27 martie

Publicat: luni, 27 Martie 2017 , ora 13.04

Avem întâlnire cu unul dintre cei mai cunoscuți, enigmatici și apreciați pianiști ai timpurilor noastre: Grigory Sokolov. Și este un eveniment, pentru că se știe, Grigory Sokolov a renunțat să înregistreze discuri în urmă cu mai bine de 20 ani: s-au mai păstrat doar înregistrări ale concertelor sale live. Și mai mult, Grigory Sokolov a renunțat în urmă cu mai mulți ani să apară în concerte cu orchestra, așa că discul pe care-l vom asculta astăzi în premieră este cu atât mai interesant, pentru că propune concerte cu orchestra înregistrate de Sokolov în 1995 - Concertul nr.3 de Serghei Rahmaninov și în 2005 - Concertul nr.23 de Wolfgang Amadeus Mozart. Albumul a fost lansat de Deutsche Grammophon pe 10 martie 2017.

Sunt documente sonore pe care le-ar vâna oricare iubitor al muzicii pentru pian. Odată, pentru raritatea lor, pentru haloul de legendă pe care-l poartă Grigory Sokolov și apoi, pentru valoarea lor muzicală în sine.

Rahmaninov în 1995

În 1995, Grigory Sokolov apărea pe scena festivalului BBC Proms care atunci propunea o ediție aniversară la 100 de ani de la înființare, alături de BBC Philharmonic Orchestra, dirijor Yan Pascal Tortelier. Concertul ales: nr.3 de Serghei Rahmaninov, de altfel una dintre cele mai provocatoare partituri pentru solist, la nivel artistic și tehnic. A fost un succes răsunător, critica internațională aplaudând la unison la această "extraordinară interpretare", cum a fost denumită, Grigory Sokolov fiind comparat cu un "uragan", o forță a naturii. S-a vorbit destul de mult și despre momentul de climax al concertului, din final, admirabil construit de solist și orchestră.

Într-adevăr, publicul a izbucnit în urale de nestăpânit în 1995, când a ascultat Concertul nr.3 de Serghei Rahmaninov, interpretat de pianistul Grigory Sokolov și BBC Philharmonic Orchestra, dirijor Yan Pascal Tortelier. Un admirabil echilibru între lirism și patos, într-o versiune care păstrează tensiunea concertului live.

Mozart în 2005

Un alt moment semnificativ din cariera pianistului Grigory Sokolov, considerat de mulți dacă nu cel mai mare, în orice caz, printre cei mai mari pianiști ai prezentului, a fost apariția sa în cadrul Săptămânii Mozart de la Salzburg, în 2005. A interpretat atunci Concertul nr.23 pentru pian și orchestră, alături de Orchestra de Cameră Mahler, condusă de Trevor Pinnock. Critica a vorbit atunci despre intensitatea interpretării lui Sokolov, care se poate simți și în înregistrarea pe care v-o propun în continuare. Și ar fi de remarcat că deși ne aflăm în fața unei înregistrări dintr-un concert live, acest lucru este insesizabil: discursul este clar, nedistorsionat de nicio notă ieșită din context, de o limpezime de cristal, atât tehnic, cât și artistic.

Iată, deci, un album care vine să completeze discografia acestui mare pianist înconjurat de mult mister, un mister devoalat de DVD care însoțește acest CD, un DVD pe care cumpărătorul poate găsi documentarul "O conversație care nu a fost niciodată" realizat de Nadia Jdanova despre viața și cariera lui Grigory Sokolov, cu imagini din arhiva personală a pianistului, niciodată până acum puse la dispoziția publicului larg.

Noul disc al lui Grigory Sokolov poate fi ascultat luni, 27 martie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 2 aprilie sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

Cristina Comandașu