Se întâmplă la Radio România Înapoi

Pianistul Florian Mitrea interpretează Ravel la Sala Radio

Publicat: miercuri, 29 Mai 2024 , ora 8.38
Ce ați mai ascultat dintre lucrările lui Ravel, celebrul creator al Bolero-ului ? Vineri, 31 mai (de la ora 19:00), la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune La Valse și Concertul în sol pentru pian și orchestră, două partituri ale marelui compozitor francez. Invitat special al serii este pianistul multipremiat internațional Florian Mitrea, câștigător al Festivalului Internațional de Pian de la New York - 2018, ceea ce a dus la debutul său în celebra sală de concerte Carnegie Hall din același oraș american.

Evenimentul se va derula sub bagheta unei alte prezențe speciale la Sala Radio: dirijorul italian Giuseppe Mengoli. Seara se va încheia cu suita Pasărea de foc (versiunea din 1945), lucrare semnată de Stravinski. Baletul a fost compus pentru stagiunea din 1910 a celebrei Ballets Russes (fondată de impresarul Serghei Diaghilev) și premiera absolută a avut loc la Opera din Paris, pe 25 iunie 1910, fiind un succes de public imediat.

La finalul concertului, pianistul Florian Mitrea va oferi publicului o sesiune de autografe, în foaierul central al Sălii Radio, pe albumul Florian Mitrea. Beethoven - Unending, apărut la Editura Casa Radio.

Titlul albumului este împrumutat de la E.T.A. Hoffmann care, într-o recenzie din 1810, vorbește despre "dorul nemărginit" ("unendlich") pe care-l stârnește muzica lui Beethoven. "Calitatea nemărginită, infinită a muzicii lui Beethoven îl transformă într-un simbol fără de timp și fără de frontiere al civilizației și spiritualității umane" - Florian Mitrea.

Dirijorul italian Giuseppe Mengoli a câștigat în 2023 premiul I al Concursului Mahler (Germania). În săptămâna care a urmat succesului său, Giuseppe a fost rugat să dirijeze la pupitrul Wiener Symphoniker un program complex, care includea Ein Heldenleben de R. Strauss. În noiembrie 2023, Giuseppe s-a întors la Bamberger Symphoniker pentru a-l înlocui pe Herbert Blomstedt într-un termen foarte scurt, ceea ce a dus la un concert aclamat de critici. A lucrat din nou cu orchestra în februarie 2024, pentru o producție Bayerische Rundfunk și va reveni pentru concerte în luna iulie.

În stagiunea 2023/2024, Giuseppe a debutat cu orchestrele RAI Torino, Opéra Marseille și urmează să debuteze cu Filarmonica din Rotterdam, Bruckner Orchester Linz, Orchestre de la Suisse Romande ș.a. Punctele de atracție ale stagiunii 24/25, includ debutul cu Philzuid (Olanda), Orchestra Simfonică din Bochum (Germania), Orchestra della Svizzera Italiana (Elveția), Orchestre Philharmonique de Luxembourg, Filarmonica din Dresda și cea din Bremen, Orchestra de Cameră din Viena etc.

Cariera de dirijor a lui Mengoli a început ca urmare a pasiunii și interesului tot mai profunde pentru arta de a dirija, pe care a explorat-o în timpul activității sale de concertmaestru în orchestre de tineret și profesioniste, începând de la vârsta de 16 ani. A lucrat apoi în poziția de concertmaestru și ca dirijor asistent cu Oleg Caetani, Daniel Barenboim, Christoph König și John Axelrod, cu Real Orquestra Sinfonica de Sevilla, Sinfonica di Milano și orchestrele de la Opera din Oslo și Opera Regală din Londra - Covent Garden.

Descris de Martha Argerich ca "un tânăr pianist remarcabil", Florian Mitrea s-a născut la București, dar este stabilit în Marea Britanie din 2008. Absolvent și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra, este un solist premiat, cu o carieră internațională de interpret și profesor.

Florian Mitrea a câștigat Concursul de Pian Royal Overseas League (Londra) - 2018 și este, de asemenea, laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow - 2017, Saint Priest - 2017, Hamamatsu - 2015 și München ARD - 2014. Florian a fost câștigător al unui premiu major la Concursurile Internaționale de Pian Harbin - China (2018), St. Priest (2017) și James Mottram - Manchester (2016). Florian Mitrea a susținut concerte și recitaluri în săli precum Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields, Steinway Hall - Londra ș.a. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

Din 2018 cântă în mod regulat în cadrul proiectelor ROSL Arts. În martie 2018, Academia Regală a anunțat că Florian a fost numit Asociat al Academiei Regale de Muzică (ARAM): o onoare acordată foștilor studenți care au avut o contribuție semnificativă la profesia muzicală.

Florian a concertat la Carnegie Hall din New York, în săli de concert din România, precum și în Marea Britanie, Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud și Elveția.

Florian rămâne și un muzician de cameră activ. Printre colaborările recente se numără spectacole cu violoniștii Chloë Hanslip și Thomas Gould, precum și cu cvartetele de coarde Heath și Skampa, toate la Școala și Festivalul Internațional de Vară Dartington. Și-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internațional de la Lucerna, alături de clarinetista Anna Hashimoto și concertează în mod regulat cu cvintetul de suflători al Annei - The Atea Quintet. Florian este curatorul propriului său festival de muzică din București, Festivalul Hoinar - axat pe educație și pe sprijinirea tinerilor pianiști.

Interpretări ale lui Florian au fost difuzate la BBC Radio 3 și Classic FM în Marea Britanie, la radio și televiziune în România (SRR și TVR), RTS în Elveția, RTE Lyric în Irlanda, France Musique și Südwestrundfunk (SWR2) și Bayerischer Rundfunk (BR-Klassik) în Germania.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile.

Albumul este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.