Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianistul Daniil Trifonov - Music box, 9 decembrie 2013

Publicat: luni, 9 Decembrie 2013 , ora 16.06

Vă propun primul disc apărut la Deutsche Grammophon al pianistului rus de 22 ani Daniil Trifonov, pe care l-am mai întâlnit în transmisiunile directe de pe scene europene de la Radio România Muzical. În 5 februarie 2013, Daniil Trifonov a susținut recitalul său de debut la Carnegie Hall, din care a rezultat discul prezentat, care se deschide cu Sonata-fantezie nr.2 op.19 în sol diez minor de Aleksandr Skriabin. Despre acest disc apărut în 18 octombrie 2013, critica internațională vorbește că relevă "pianistul poet rus al secolului XXI".

Când asculți o asemenea înregistrare, prima întrebare este firească: cine este pianistul? Daniil Trifonov este laureatul în stagiunea 2010-2011 a trei dintre cele mai importante competiții pentru pian din lume. În 2010 primea premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varșovia, iar în 2011, premiul I la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv și premiul I și Medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova. Aceste distincții i-au deschis drumul către marile scene ale lumii; a fost invitat în concerte alături de Filarmonicile din Viena și Israel, de Orchestra Mariinski și Orchestrele simfonice din Londra, New York și Cleveland, printre altele.

Este recunoașterea unui talent cu totul ieșit din comun, care la doar 22 ani reușește performanța de a interpreta Sonata în si minor de Franz Liszt ca și un artist matur, cu zeci de ani de experiență.

Pot spune cu certitudine că un talent autentic strălucește imediat și se diferențiază de medie. Așa este și Daniil Trifonov: sunt impresionată de acest pianist și nu neapărat de tehnica impecabilă, ci de modul în care el înțelege muzica. Pentru recitalul său de debut la Carnegie Hall a ales o serie de lucrări grele - și mă refer aici nu numai la hățișul unei partituri, ci la lumea pe care trebuie să o exprime cu ajutorul acestei partituri. De la sonata cu nuanțe impresioniste a lui Skriabin, la lumea noir a sonatei lui Liszt și în fine, la multitudinea de stări exprimate de cele 24 preludii op.28 de Chopin.

Așa cum era de așteptat pentru un recital de un asemenea calibru, a existat și un bis - o lucrare de Nikolai Medtner.

De Daniil Trifonov vom mai auzi cu siguranță: Pentru că el are totul și chiar mai mult - cum spunea Martha Argerich, care continua: "Tot ce face cu mâinile este incredibil din punct de vedere tehnic. Și apoi este și tușeul său - el are totodată tandrețe, dar și un element demonic - nu am auzit niciodată ceva asemănător."

Cristina Comandașu