Recomandări Înapoi

Pianistul Alexandre Tharaud - Portret nonconformist, 24 aprilie 2016

Publicat: vineri, 22 Aprilie 2016 , ora 10.35

Născut pe 9 decembrie 1968 la Paris, într-o familie ale cărei preocupări cotidiene erau legate strâns de lumea artistică,  Alexandre Tharaud a studiat pianul la Conservatorul din capitala Franței, iar mai târziu a beneficiat și de îndrumarea unor maeștri precum Nikita Magaloff, Leon Fleischer sau Theodor Paraskivesco.

Drumul său artistic a început cu explorarea lucrărilor unor compozitori mai puțin cunoscuți pentru creația lor dedicată clavecinului și anume Rameau și Couperin, pe care îi compară, așa cum mărturisește adesea în interviuri, cu Debussy și Ravel. Rameau, spune Alexandre Tharaud, este un compozitor al naturii asemeni lui Debussy, în timp de muzica lui Couperin are o componentă mai intimă, introspectivă, asemeni multora dintre creațiile pianistice ale lui Ravel.

Iar alături de reprezentanții barocului francez, preocupările lui se îndreaptă și către opusurile lui Johann Sebastian Bach, între albumele sale numărându-se și cele care includ Variațiunile Goldberg sau Concertul Italian, alături de transcripții ale cantorului de la Leipzig după opusuri ale unor compozitori preclasici italieni.

Repertoriul pianistului francez este însă unul mult mai vast, acoperind practic toate epocile, de la muzica preclasică franceză de care am amintit până la creația secolului XX, discurile ce îi poartă semnătura fiind, dealtfel, răsplătite cu importante distincții.


Mai multe despre acest pianist, a cărui carieră se află astăzi la apogeu, în emisiunea "Portret nonconformist" pe care i-o dedic duminică, 24 aprilie, de la ora 10.00.

Liliana Staicu