Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Alberto Portugheis - invitat la Poveștile de succes ale muzicii

Publicat: joi, 13 Mai 2021 , ora 20.59

Duminică, 16 mai 2021, începem să vă oferim o adevărată poveste de viață marcată de dramele istoriei, de pasiunea pentru muzică și într-o măsură flatantă pentru noi, de atașamentul față de România.

Pe pianistul Alberto Portugheis l-am cunoscut drept unul dintre cei mai înfocați admiratori ai lui Dinu Lipatti. Iar admirația se naște din perspectiva profundă a celui ce a avut șansa de a-i fi elev lui Madeleine Lipatti, soția marelui pianist. Însă Alberto Portugheis - aveam să constat - are un mănunchi mult mai bogat de istorii de transmis: povestea unei cariere internaționale de pianist și de profesor, pe parcursul căreia apar întâlniri esențiale cu marii pianiști de altădată - Clara Haskil, Elena Romero, Youra Guller -, dar și cu nume ale pianisticii actuale, cum este cel al Marthei Argerich, buna sa prietenă.

Este un militant activ împotriva conflictelor armate și își transmite ideile în conferințe susținute în întreaga lume, meritele lui Alberto Portugheis fiind recunoscute prin nominalizarea sa la Premiul Nobel pentru pace, o performanță egalată, printre muzicieni, doar de Daniel Barenboim.

Culorile personalității acestui pianist născut în Argentina sunt întregite de pasiunea sa pentru gastronomie. După ce a lucrat ca Chef pentru mai multe restaurante, a decis să-și deschidă propriul său local, împreună cu prietena și compatrioata sa, Martha Argerich. Așa a apărut, la Londra, restaurantul Rhapsody, numele venindu-le în minte celor doi pianiști după un concert cu Rhapsody in blue de Gershwin. La fel de interesante sunt și legăturile familiei sale cu România, despre care ne-a povestit pianistul Alberto Portugheis chiar în prima ediție din seria Poveștilor de succes ale muzicii ce îl vor avea ca invitat, începând din 16 mai, ora 16.00.

Monica Isăcescu