Recomandări Înapoi

Pianista Luiza Borac - Interpreta zilei de 16 martie la Arpeggio

Publicat: miercuri, 15 Martie 2017 , ora 13.45

Pe 24 martie anul acesta Luiza Borac își va lansa un nou CD la Casa Hänssler, ce va cuprinde lucrări de Ravel, Enescu, Debussy, Mihalovici și Schumann. Această apariție discografică urmează unui turneu dedicat Centenarului Dinu Lipatti pe care pianista l-a început pe 22 ianuarie la Hanovra și îl va încheia la București, pe 23 martie, punând acest ultim recital și sub semnul aniversării postului Radio România Muzical.

În cazul Luizei Borac cred că nu vorbim despre cariera de succes a unei persoane, a unui artist individual, ci chiar așa cum Luiza Borac spunea de o reușită a muzicii românești, pentru că cel puțin în ultimii ani Luiza Borac și-a concentrat o bună parte a activității sale pe promovarea muzicii enesciene și a celei lui Dinu Lipatti.

Nu știu dacă mai este nevoie să vă amintesc succesul de care s-au bucurat cele două CD-uri cuprinzând lucrări de George Enescu. Interpretarea pianistei de pe primul volum al integralei a fost caracterizată de revista Gramophone drept "fabuloasă", în Evening Standard s-a vorbit despre tehnica formidabilă și despre nuanțarea fină. Același disc a primit Premiul Star of the Month al Revistei de muzică clasică FonoForum, precum și pe cel al revistei online Music & Vision din Marea Britanie. Apariția celui de-al doilea volum a însemnat o altă serie de aprecieri flatante la adresa pianistei române: "interpretare spectaculoasă" scrie Los Angeles Times, iar Gramophone consideră "singurul rival al Luizei Borac este Dinu Lipatti în Sonata a 3-a de Enescu". În 2007, pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul Revistei BBC Music, pentru cea mai bună înregistrare instrumentală a anului. CD-ul a fost selecționat din 1500 de înregistrări concurente atât de către un juriu de specialitate alcătuit din mari personalități din lumea critică internațională, cât și public, prin cele este 40.000 voturi obținute.

Orice apariție a Luizei Borac este o bucurie pentru iubitorii de muzică. Sper să considerați așa și prezența pianistei în rubrica Interpretul zilei de joi, 16 martie, de la ora 10.00, când o veți asculta în lucrări de Dinu Lipatti, Johann Sebastian Bach și Robert Schumann.

Monica Isăcescu