Agenda de concert Înapoi

Pianista Alexandra Dariescu cântă la Ateneu sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea

Publicat: luni, 22 Mai 2023 , ora 10.50

În concertele de joi, 25 mai și vineri, 26 mai, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" și dirijorul său principal, Gabriel Bebeșelea, o vor avea ca solistă pe pianista Alexandra Dariescu. Ea va interpreta două lucrări din literatura concertantă pentru pian excepționale, fiecare în parte, prin superba etalare a trăsăturilor pianisticii de cel mai înalt nivel. Clara Wieck-Schumann a încheiat de compus Concertul în la minor, op. 7 în 1835, puțin înainte de a împlini 16 ani. În acel moment, ea era deja o pianistă a cărei virtuozitate se afirmase printr-o carieră strălucitoare și, totodată, stăpânea arta compoziției cu inspirație și maturitate indiscutabile. Nu este deci de mirare că prima audiție a Concertului a avut loc la legendarul Gewandhaus din Leipzig, cu Felix Mendelssohn la pupitrul dirijoral și cu Clara Wieck-Schumann în ipostaza solistică.

Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov este, din punct de vedere cronologic, ultimul opus pentru pian și orchestră compus până astăzi, care atinge un nivel artistic similar popularității. Rahmaninov, ultimul mare pianist-compozitor romantic, a provocat o euforie generală cu premiera Rapsodiei sale (pe care a interpretat-o în 1934, cu Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Leopold Stokowski), iar primirea entuziastă a însoțit Rapsodia pe o temă de Paganini până în zilele noastre.

După pauză, concertele de joi, 25 mai și vineri, 26 mai desfășurate pe scena Filarmonicii "George Enescu" vor fi încununate prin Dansurile simfonice de Serghei Rahmaninov, o adevărată desfășurare de forțe timbrale ce garantează un final strălucitor.

Alexandra Dariescu este considerată o pianistă emblematică a secolului XXI, afirmându-se drept o voce originală ale cărei valori fundamentale pun în lumină egalitatea de gen atât în programele sale de concert, cât și în recitaluri, susținând și prezentând în premieră lucrări mai puțin cunoscute. A evoluat ca solistă alături de orchestre eminente, precum: London Philharmonic Orchestra, Orchestre National de France, Filarmonica din Oslo și Sydney Symphony Orchestra, iar printre dirijorii de prestigiu cu care a colaborat se numără Adam Fischer, Cristian Măcelaru, Fabien. Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan, Jonathon Heyward, JoAnn Falletta și Michael Francis.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentați dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului "George Enescu", 7 Septembrie 2011). Începând cu stagiunea 2020 - 2021, Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu", precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016. Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia "Evgeny Svetlanov", Orchestra Națională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker și Janáèek Philharmonic Ostrava.

Ateneul Român
Joi, 25 mai 2023, ora 19
Vineri, 26 mai 2023, ora 19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA

Solistă: ALEXANDRA DARIESCU

Program

Clara Wieck-Schumann - Concertul în la minor pentru pentru pian și orchestră, op. 7

Serghei Rahmaninov - Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43

Serghei Rahmaninov - Dansuri simfonice, op. 45

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar