Se întâmplă la Radio România Înapoi

Pe eTeatru.ro, o nouă colecție dedicată Radio România - 95 de ani

Publicat: vineri, 3 Noiembrie 2023 , ora 13.24

Teatrul Național Radiofonic a lansat, pe www.eteatru.ro, o nouă colecție de spectacole sonore, alcătuită cu prilejul aniversării, la 1 noiembrie, a 95 de ani de Radio România. Vă oferim cele mai bune montări radiofonice din toate timpurile, realizate după texte importante ale dramaturgiei naționale și universale, purtând semnături regizorale remarcabile și interpretate de marii noștri actori.

Radio România 95. Spectacole de colecție adună titluri reprezentative din 8 decenii de radiofonie teatrală, începând cu anii '50 ai secolului trecut, de când datează cel mai vechi spectacol păstrat pe bandă de magnetofon: Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în regia lui Ion Șahighian, cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular, înregistrare din anul 1951.

Teatrul radiofonic a devenit, fără îndoială, de-a lungul timpului, o instituție culturală cu adevărat națională, cu un prestigiu indiscutabil, așa cum îi dorea Tudor Vianu în 1929. Bucurându-se de privilegiul de a fi teatrul cu numărul cel mai mare de actori, având posibilitatea de a-și alcătui distribuțiile prin selectarea celor mai buni interpreți ai scenei românești, Teatrul Național Radiofonic a realizat, în timp, un portofoliu impresionant de spectacole excepționale.

Montările pe care le propunem au nu doar valoare istorică și documentară, ci și o inestimabilă valoare artistică, fiind ascultate cu aceeași bucurie proaspătă, la zeci de ani de când au fost realizate și după repetate audieri. Producțiile contemporane completează nuanțat această sinteză a celor mai bune spectacole sonore și se poate spune că, pe parcursul deceniilor, teatrul radiofonic s-a definit ca o artă cu legi de sine stătătoare, iar mijloacele de expresie proprii universului auditiv s-au reînnoit în permanență, în funcție nu doar de modificarea tipului de sensibilitate estetică, ci și de progresele tehnice ale radiofoniei. Astfel, se poate detecta o evoluție din ce în ce mai sigură a artei teatrale sonore spre rafinament și cizelare a expresiei artistice, sub raportul arhitecturii și al plasticii auditive.

Teatrul Național Radiofonic a reușit să-și creeze propriile personalități și să-și contureze propriul drum artistic. Aici, au existat și există autori redutabili de scenarii radiofonice, aici piesa românească și-a găsit totdeauna locul în repertorii, aici actorii au putut juca marile roluri visate, în care nu fuseseră distribuiți pe scenă și tot aici s-au format individualități regizorale de marcă. El este, în același timp, și teatrul cu cel mai mare număr de spectatori, cu un public eterogen, extrem de diversificat. În toate aceste decenii teatrul radiofonic a reușit să exploreze teritorii fascinante, atotcuprinzătoare, să înglobeze o gamă largă de idei, sentimente, emoții, proiecții în imaginar.

Sărbătorim, la Teatrul Național Radiofonic, împlinirea a 95 de ani de Radio România, dăruind tot ce avem mai bun publicului nostru fidel. Și ne dorim ca noua colecție, postată pe site-ul www.eteatru.ro, să ofere o fericită complementaritate între valorile trecutului și realizările actuale.