ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Evenimentele săptămânii Înapoi

'Patimile după Matei' de Johann Sebastian Bach la Concertele Radio România Muzical din 5 august

Publicat: joi, 2 August 2018 , ora 14.20

Reper cultural al vieții muzicale românești, festivalul "Vară magică" a ajuns în 2018 la ediția cu numărul 7, celebrând prin cele 12 concerte de pe scena Ateneului Român centenarul Marii Uniri. În 12 iulie, deopotrivă muzicieni și melomani s-au întâlnit sub auspiciile muzicii lui Johann Sebastian Bach, pentru a oferi o variantă originală a oratoriului "Matthaeus Passion", fiind interpretat pe instrumente de epocă. "O interpretare pătrunsă de religiozitate..." - s-a spus despre această versiune prezentată sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt. Compus în anul 1729, în perioada cantoratului de la Leipzig, oratoriul "Patimile după Matei" este, alături de precedenta lucrare "Patimile după Ioan", una dintre cele mai importante creații religioase, în care Bach s-a arătat a fi un extraordinar om de teatru. 78 de numere grupate într-o arhitectură fără fisură, într-un discurs dramatic cu intervenții alături de evanghelist ale anumitor personaje biblice și corului ce reprezintă mulțimea de apostoli. Prezentat în 1729, în Vinerea Mare, oratoriul "Patimile după Matei", pe un libret de Picander, apelează la cel mai mare număr de interpreți pe care i-a utilizat Bach vreodată: două coruri, cor de copii, două orchestre, două orgi care își răspund dintr-o parte în cealaltă a bisericii, soliști vocali și instrumentali.

 

În 12 iulie 2018, sub cupola Ateneului Român, peste 120 de artiști s-au reunit pentru a oferi o versiune originală a "Patimilor după Matei", pentru prima dată în țara noastră auzindu-se o versiune a oratoriului cântată pe instrumente de epocă. Dirijorul Steffen Schlandt a reunit sub bagheta sa Orchestra Festivalului de muzică veche și Corul Lux Aurumque din Miercurea Ciuc alături de Corul Bach din Brașov. Soliștii serii au fost: tenorul Szerekován János - interpretul Evanghelistului, soprana Renáta Gebe-Fügi, mezzosoprana Susanne Langner, tenorul Nicolae Simonov și bașii Matthias Weichert și Dan Popescu.

Duminică 5 august, la orele prânzului (13.05), sub genericul Concertelor RRM sunteți invitați să ascultați această versiune a oratoriului "Matthaeus Passion" de Johann Sebastian Bach, cântată în Festivalul "Vară magică" - ediția 2018 și înregistrată de Radio România Muzical.

Jeanine Costache