Înapoi

Orchestra Simfonică BBC și dirijorul Jukka-Pekka Saraste

Publicat: joi, 20 Septembrie 2012 , ora 10.05

În 28 septembrie vor susține la București primul din cele două concerte programate în cadrul Festivalului Orchestra Simfonică BBC și dirijorul Jukka-Pekka Saraste. Solista serii va fi violonista Viviane Hagner. "Ansamblul britanic cântă un repertoriu extraordinar de divers: de la Bach la muzica folosită în filmele trupei de comedie suprarealistă Monthy Python, trecând prin aproape orice punct intermediar imaginabil." - sunt cuvintele managerului general Paul Hughes, care spune că din exact acest motiv artiștii Orchestrei Simfonice BBC trebuie să demonstreze o flexibilitate deosebită și o mare putere de adaptare. Ei vor fi conduși la București de cel care le-a fost, timp de trei ani, dirijor invitat - Jukka-Pekka Saraste. Pe lângă opusuri de Mahler, Bartók, Dutilleux, Musorgski, pe lângă creațiile din romantismul târziu, muzicianul prezintă cu constanță lucrări semnate de autori finlandezi, iar între ansamblurile cu care a colaborat se află Orchestra Regală Concertgebouw, Filarmonica din Munchen, Orchestra Filarmonică Radio France.

Solista serii de 28 septembrie este violonista germană Viviane Hagner, apreciată pentru echilibru, siguranță, virtuozitate și expresivitate. Susținătoare a muzicii noi și a lucrărilor neglijate sau uitate, Viviane Hagner poate fi ascultată cântând Beethoven, Schubert, Ceaikovski.

În Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, în 28 septembrie, la Sala Mare a Palatului, Viviane Hagner, Orchestra Simfonică BBC și dirijorul Jukka-Pekka Saraste vor interpreta Fantezia scoțiană pentru vioară de Max Bruch. Programul este completat de Rapsodia Română de George Enescu și de Simfonia a 9-a de Franz Schubert - îl puteți asculta și în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural, de la ora 19.30.